Dižemo sve više kredita, HNB preporučio strože gotovinsko kreditiranje i oprez

Autor: Poslovni.hr/H , 25. ožujak 2019. u 12:03
Foto: Davor Puklavec/24sata

Krajem siječnja ove godine ukupni krediti stanovništvu iznosili su 124,9 milijardi kuna, čime je ostvaren blagi rast nominalnog stanja kredita na mjesečnoj razini, za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini rast iznosio 5,7 posto, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

"Uz blagi mjesečni rast od 426 milijuna kuna (0,3 posto), godišnje stope rasta nominalnih stanja kredita nastavile su se intenzivirati sedamnaesti mjesec za redom ukazujući na oporavak kreditne aktivnosti. Godišnji rast nominalnog stanja plasmana, koji je u siječnju iznosio 5,7 posto, bio je zamjetno manji od rasta na osnovi transakcija, što je uglavnom posljedica prodaja nenaplativih plasmana", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke HNB-a. 

Tako podatci na osnovu transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) pokazuju da su plasmani stanovništvu, uz mjesečni rast od 0,3 posto, ubrzali rast na godišnjoj razini na 6,4 posto.

Analitičari RBA pritom ističu kako su pozitivna kretanja zasigurno podržana i povoljnim kretanjima kamatnih stopa. "Naime, u siječnju 2019. blago su se smanjile i kamatne stope na prvi put ugovorene stambene i potrošačke kredite stanovništvu", napominju u analizi.

Ističu i kako se valutna struktura kreditnih obveza stanovništva nastavila mijenjati u korist kunskih kredita odražavajući sklonost zaduživanja u domaćoj valuti. "Udio kunskih kredita dosegnuo je 52 posto, što je porast od 3 postotna boda u samo godinu dana. Posljedica je to kontinuiranog pada valutnih kredita koji datira iz srpnja 2012. godine", podsjećaju iz RBA.

Krajem siječnja ove godine ukupni devizni i krediti uz valutnu klauzulu sektora stanovništva iznosili su 59,9 milijardi kuna, što je na mjesečnoj razini više za 29,7 milijuna kuna, ali je na godišnjoj razini pad za 489 milijuna kuna ili za 0,8 posto. 

S druge strane, pak, krediti stanovništvu u kunama nastavljaju rast na godišnjoj razini, koji traje od travnja 2013. godine. 

Krajem siječnja kunski su krediti stanovništvu premašili 65 milijardi kuna, što je u odnosu na prosinac prošle godine rasta za 396 milijuna kuna, a u odnosu na siječanj prošle godine rast za 7,2 milijarde kuna, ili za 12,4 posto. 

Iz HNB-a u komentaru monetarnih kretanja za siječanj ove godine ističu kako je snažniji rast plasmana stanovništvu bio potaknut nastavkom godišnjeg rasta gotovinskih nenamjenskih (za 12,5 posto) i stambenih kredita (za 3,9 posto). 

Krajem siječnja stambeni su krediti stanovništvu iznosili 54,2 milijarde kuna, što je u ukupnim kreditima stanovništvu udio od 43,4 posto.

Gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu su krajem siječnja premašili iznos od 48 milijardi kuna, čime u ukupnim kreditima stanovništvu imaju udio od 38,5 posto.

HNB preporučio strože gotovinsko kreditiranje i oprez kod zaduživanja 

Iz HNB-a su još ranije poručili da pažljivo prate podatke o rastu gotovinskih nenamjenskih kredita stanovništvu, a krajem veljače ove godine reagirali su i izdavanjem Preporuke o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima, kojom su bankama preporučili strože uvjete novog gotovinskog nenamjenskog kreditiranja, a građane pozvali na razboritost pri zaduživanju. 

Tim je dokumentom uz ostalo HNB kreditnim institucijama preporučio da za sve nestambene kredite potrošačima s izvornim rokom dospijeća jednakim ili većim od 60 mjeseci primjenjuju jednake kriterije utvrđivanja kreditne sposobnosti tražitelja kredita kao što ih primjenjuju za stambeno potrošačke kredite, odnosno, uzimanje u obzir minimalnih troškova života koji ne mogu biti manji od iznosa propisanog Ovršnim zakonom kojim se regulira iznos dijela plaće zaštićenog od ovrhe.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kad stigne novi slom jadna nam majka

New Report

Close