DIV dokapitalizira Brodosplit s novih 20 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 17. srpanj 2014. u 22:00
Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a/I. Čagalj/PIXSELL

Samoborska tvrtka u škver dosad uložila 40 milijuna kuna svog novca, a po ugovoru sklopljenom s državom mora uložiti još deset milijuna.

Prema ugovoru o privatizaciji i restrukturiranju splitskog brodograditelja DIV Tomislava Debeljaka provodi i drugu po redu dokapitalizaciju Brodosplita, kojom će se temeljni kapital tvrtke povećati za još 20 milijuna kuna.

Za 12. kolovoza je uprava škvera sazvala glavnu skupštinu, na kojoj se, među ostalim, odlučuje o povećanju temeljnog kapitala sa 505,5 milijuna kuna na 525,5 milijuna kuna. Obveza dokapitalizacije Brodosplita, prema ugovoru zaključenom s Vladom RH početkom prošle godine, obvezuje DIV na ulaganje vlastitih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, a prva DIV-ova uplata provedena je u lipnju prošle godine. Temeljem ugovora i druga uplata novčanog kapitala trebala bi biti provedena do 11. lipnja. Iz Brodosplita ističu kako je uplata novog obroka dokapitalizacije već provedena, kako je i ugovoreno, a formalno mora proći još proceduru na skupštini.

U Brodosplitu će se, ipak, ovogodišnju skupštinu pamtiti po rekordnoj dobiti knjiženoj za 2013., uključivanjem držanih potpora u pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Na teret zadržane dobiti iz prethodnih godina u iznosu od 378,8 milijuna kuna pokrit će se dio prenesenog gubitka koji iznosi 492,4 milijuna kuna, a ostatak od 113 milijuna kuna gubitaka će biti pokriveno na teret dobiti iz 2013. od 629,8 milijuna kuna. Iz dobiti za prošlu godinu će se formirati i obvezne zakonske rezerve i iznosu od 25,3 milijuna kuna, odnosno 5 posto Brodosplitovog temeljnog kapitala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close