Dionicama Končara Vlada će jamčiti za kredit Borovu

Autor: Marija Brnić , 26. veljača 2015. u 22:00
Iz prodaje izuzeto 2,01% dionica Končar EI/ I. Kralj/PIXSELL

Lista državnih dionica rasla s 86 na 94 tvrtki, no ukupna je nominalna vrijednost pala s 148 na 134 mil. kn.

Vlada je u četvrtak 2,01 posto dionica Končar-Elektroindustrije, njih 51.650 nominalne vrijednosti 24,28 milijuna kuna, izuzela od daljnje prodaje.

Te će dionice, kako je objašnjeno, država dati kao jamstvo za industriju obuće Borovo, čiji su vjerovnici prošle godine sklopili predstečajnu nagodbu. Tim je dogovorom za provedbu restrukturiranja Borova predviđeno i nužno iznalaženje kredita u iznosu od 36 milijuna kuna. Kredit će, kako je navedeno u Vladinoj odluci, plasirati Hrvatska banka za obnovu i razvoj, no detalji samog kredita koji slijedi nisu dostupni.

U studenome je, inače, Borovu u pomoć priskočio i državni HEP pozajmicom od 10,5 milijuna kuna, koji je trebao omogućiti redovno poslovanje do HBOR-ova kredita. Osim Končarevim, Vlada se jučer bavila i drugim dionicama iz državnog portfelja. Točnije, osvježila je odluku iz proljeća 2014., koja nije realizirana, a kojom je odobrila održavanje posljednje javne dražbe za pokriće kapitalnih izdataka. Riječ je o praksi iz doba nekadašnjeg HFP-a, od prije više od deset godina, kojom se dionice i udjeli plaćaju pravima kojima su, umjesto novcem, svojedobno namireni izvođači javnih radova.

Takve držabe se već dugo ne odžavaju, no lani je najavljeno da je pripremljena lista za posljednju, a razlozi odgode održavanja nisu navedeni. Tek je objašnjeno da je zbog problema poput stečajeva lista dionica ponešto izmijenjena. Tako je na njoj broj tvrtki čije se dionice nude povećan s 86 na 94, no ukupna im je nominalna vrijednost pala s 148 na 134 milijuna kuna, a početna cijena svih dionica na dražbi na ZSE smanjena je s 37 na 33,4 milijuna kuna.

Promjene na listi

Ispali splitski Mils, Pastor Inženjering…

Na listi posljednje javne dražbe za pokriće kapitalnih izdataka prevladavaju manjinski udjeli. Za neke od tvrtki s većim brojem i atraktivnijim dionicama umjesto u jednom paketu dionice će se nuditi u više paketa, poput hotela Baška, Central, Mesne industrije Vajda, Trsa, Puljanke i Vinke. S lanjske liste su uklonjene dionice nekoliko tvrtki poput splitskog Milsa i Pastor Inženjeringa, a na dražbi će se ponuditi nešto više dionica Brodospasa nego što je lani planirano. Nove će u ponudi biti dionice Đuro Đaković Aparata, pulske Istre, Geodetskog zavoda Vinkovci, Luke Split…

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je novi oblik pljačke i privatizacije. Ovo je samo uvod i uspostava prakse za preuzimanje paketa dionica mimo javne ponude ( u tišini i naravno sve po zakonu ).

Dionice Koncara….sugav konj-rijetkost ali nije vrijedan. Koncar je bezvrijedan dok ima sadasnju upravu i corporate governance. Tocka.

New Report

Close