Dionica autoceste Krapina – Macelj za 235 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2007. u 06:30

Ivo Sanader u promet je pustio 20 kilometara dionice i sastavni dio autoceste A-2

Novoizgrađenu dionicu autoceste Krapina-Macelj, duljine 20 kilometara i sastavnog dijela autoceste A-2 Zagreb-Macelj, na 10 A paneuropskom koridoru i Phyrnskom pravcu, pustio je jučer u promet predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader. Na novoj dionici izgrađeno je šest tunela i devet vijadukata, vrijedna je 235 milijuna eura, a dovršena je, na vrijeme, u roku 33 mjeseca.

Građevinski najzahtjevnija
Radovi su financirani po modelu javno-privatnog partnerstva, a autocestom Zagreb-Macelj upravlja koncesijsko društvo u kojemu Republika Hrvatska ima 49 posto udjela, a 51 posto Phyrn Concession Holding, koji je zasebna jedinica austrijske tvrtke Strabag. Koncesija je izdana na rok od 28 godina. Istaknuvši iznimnu važnost autoceste za povezivanje Hrvatske sa srednjom i zapadnom Europom kroz Sloveniju, Austriju i Bavarsku, premijer Sanader rekao je kako je nova dionica autoceste jedna od građevinski najzahtjevnijih u Hrvatskoj. Sanader je kazao kako je izuzetno sretan zbog dovršenja te autoceste, jednako kao i zbog dovršenja autoceste Zagreb-Split, nazivane i nacionalističkom, čija je izgradnja u komunizmu desetljećima onemogućavana, a bila je nužno potrebna za razvoj Hrvatske, jer je novac prikupljen izdvajanjem hrvatskih građana utrošen za izgradnju pruge Beograd-Bar. Naveo je kako su u komunističkoj Jugoslaviji na ovim prostorima (u Krapinsko-zagorskoj županiji) počinjeni veliki zločini i onemogućavano ostvarenje projekata važnih za razvoj tog kraja. Dionica autoceste od Krapine do Macelja sastavni je dio autoceste Zagreb – Macelj i povezivat će ovaj dio s ostalim krajevima kontinentalne i jadranske Hrvatske, kazao je Sanader napominjući da će uskoro uslijediti i otvaranje dionice Dugopolje – Bisko – Šestanovac na dijelu autoceste od Splita do Ploča. Sanader je ponovno najavio izgradnju mosta Komarna – Pelješac kojim će se hrvatski jug izvući iz prometne izolacije i kvalitetnije povezati s ostatkom zemlje te poručio kako nema izazova koji ne možemo prihvatiti i svladati. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta naglasio je kako je riječ o ključnom prometnom smjeru koji Hrvatsku povezuje sa Slovenijom, Austrijom, te zapadnom Europom – njome u dane vikenda na dan prođe više od 30.000 vozila, pa je od ogromnoga značenja za sjeverozapadnu Hrvatsku, ali i Hrvatsku u cjelini.

Paralelne ceste
Najavio izgradnju paralelnih cesta kojima će se koristiti lokalno stanovništvo, a koje sada koristi autocestu. Kalmeta je također rekao da s jučerašnjim puštanjem u promet Hrvatska ima ukupno 1094 kilometra autocesta, napominjući da je za mandata aktualne vlade u protekle tri i pol godine pušteno u promet 347 kilometara, a do kraja godine planira se ukupno 407 km. (HINA)

Komentirajte prvi

New Report

Close