Dina tužbom traži od Ine povrat 940.000 kuna

Autor: Suzana Varošanec , 06. svibanj 2013. u 22:00
Sporan povrat avansa za lož-ulje/PIX

Ina kompenzaciju pravda visokim dugovima Dine, a Uprava to ne prihvaća.

Fabio Giacometti, predsjednik Uprave Dine Petrokemije, pokrenut će sudski postupak protiv Ine zbog povrata 936.462 kune avansno uplaćenih za loživo ulje.

To je treći korak, ako pregovori ne uspiju, rekao je nakon što je od Ine stigla nova odbijenica: "Radnici Dine ne primaju plaću, a iz Ine ustrajavaju tvrdnjom da ne mogu vratiti novac jer su tako riješili dio svojih potraživanja prema Dini." Ina je, smatra povjerenik Mladen Janiška, neke ranije Dinine dugove nezakonito zatvorila dijelom novca turskog Caliskana namijenjenog samo za plaće i pokretanje proizvodnje. On kaže da je Ina postupila nezakonito kad je bez odobrenja nagodbenog vijeća provela jednostranu kompenzaciju, što zakon ne dopušta u predstečajnom postupku.

 

Giacometti

Neisplata prioritetnih tražbina može dovesti do pokretanja stečaja, pa Ina može Dinu gurnuti da završi u stečaju

"Neisplata prioritetnih tražbina može dovesti do pokretanja stečaja, pa Ina može Dinu gurnuti da  završi u stečaju. To, pak, može otvoriti pitanje kaznenog djela prouzročenja stečaja." Iz Ine svoj potez pravdaju visokim dugovima Dine. Tvrde da štite interese kompanije. Neslužbeno doznajemo da Inini pravnici smatraju da bi u slučaju da Ina nije sama provela kompenzaciju to učinilo vijeće, što ne bi imalo utjecaj na vjerovnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close