Debeljak se jedini javio za TIBO, Uljanik i dalje u igri preko zajma

Tomislav Debeljak vjeruje da TIBO ima snage postati dobra i konkurentna tvrtka/Ivana Ivanović/PIXSELL Tomislav Debeljak vjeruje da TIBO ima snage postati dobra i konkurentna tvrtka/Ivana Ivanović/PIXSELL

Na veliko iznenađenje Uljanik je preskočio natječaj države u prvom krugu privatizacije TIBO-a.

Tomislav Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a i Brodosplita, u ovom trenutku čini se jedinim rješenjem za preuzimanje državne Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj TIBO, nekadašnje članice grupacije riječkog škvera i jedne od četiri koje Uljanik nije želio preuzeti kroz privatizaciju 3. maja. Na poziv potencijalnim kupcima za iskazivanje interesa za TIBO Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) javio se samo DIV i time, po pravilima CERP-a, jedini stekao pravo za predaju obvezujuće ponude.

Premda je brodograđevnim krugovima prevladavalo uvjerenje da će pulski brodograditelj preuzeti i TIBO, po sličnom modelu kao što je prije pola godine preuzeo 3. maj MID, rasterećenog od dugovanja i viška radnika, na veliko iznenađenje Uljanik se na natječaj države u prvom krugu privatizacije TIBO-a ipak nije javio.

Javno takvu poslovnu odluku iz kompanije nisu još obrazlagali, no njihov angažman oko daljnje sudbine TIBO-a samo nejavljanje na natječaj CERP-a ne isključuje. Štoviše, Uljanik je najvažniji klijent tvrtke, a priskočio je i u pomoć pozajmicom od 5 milijuna kuna za isplatu plaća radnicima.

Dodatno je pri tom zanimljivo i da su pozajmice uslijedile nakon što je država u listopadu TIBO-u osnažila temeljni kapital za 30 milijuna kuna, koliko je vrijedno 43 tisuće četvornih metara građevinskog zemljišta na kojemu se tvornica nalazi, a koje je svojedobno izvlašteno zbog dugova 3. maja. To je, inače, jedina tvrtka iz sektora brodogradnje prema kojoj je država tako postupila. U međuvremenu je, pak, otkriveno da je to zemljište TIBO Uljaniku dao u zalog za spomenutu pozajmicu, čime Uljanik ostaje na važnoj poziciji u TIBO-u.

S druge strane, Debeljakov interes dočekan je s nevjericom, budući da je dosad u kontekstu TIBO-a promatran po pravnom sporu koji Brodosplit i TIBO vode zbog ugovora iz predprivatizacijskog vremena, odnosno kašnjenja u realizaciji.

Zbog lošeg iskustva, ali i nekonkurentnih cijena, Brodosplit je u međuvremenu prestao s narudžbama od TIBO-a i sanitarne module sada nabavljaju od drugih proizvođača. No, iz DIV-a ističu kako vjeruju da TIBO ima snage postati dobra i konkurentna tvrtka. Hoće li se i javiti na konačni natječaj s obvezujućom ponudom, još ne znaju, unatoč tomu što neće imati konkurenciju. Član uprave DIV-a Darko Pappo kaže da će to ovisiti o uvjetima CERP-a.

"Budu li oni nemoguća misija, nećemo se truditi niti obaviti dubinsko snimanje", kaže Pappo. TIBO je u trenutku izdvajanja iz 3. maja, inače, zapošljavao 150 radnika i imao je oko 35 mil. kuna prihoda, a lani su oni pali na 13,5 mil. kuna, dok sada ima manje od 90 radnika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!