Damir Bajs: ‘U Grubišnom Polju krenula je promjena na bolje’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. studeni 2015. u 12:24
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Primjeri dobre prakse poput sirne industrije Grubišnog Polja trebaju postati realnost u svim regijama, kaže Damir Bajs, župan Bjelovarsko bilogorske županije.

Poslovni uzlet grada Grubišnog Polja održan u subotu u Centru za kulturu i informiranje okupio je nekoliko desetaka zainteresiranih obrtnika, poduzetnika i OPG-ovaca. Riječ je o 21. ovogodišnjoj edukativnoj manifestaciji u organizaciji Poslovnog dnevnika čiju je važnost i ulogu predstavio Mislav Šimatović, glavni urednik.

Male i srednje poduzetnike Šimatović smatra samom srži hrvatskog gospodarstva. Tome u prilog ide i statistika: mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupno zaposlenih, dok u kreiranju domaćeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) sudjeluju s čak 50 posto. „Prepoznavši njihovu važnost, poduzetnike potičemo na kreativno razmišljanje i nastojimo ih poučiti kako da budu još konkurentniji ne samo na lokalnom, već i europskom tržištu.“, istaknuo je.

Da je aktivno uključivanje u stjecanje novih znanja kako bi se poboljšali uvjeti života važno za gospodarski napredak smatra i Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog polja. Industrijske zone jedan su od načina kojima Grad kreira bitne preduvjete za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ističe gradonačelnik. Sa željom da informacije o gradu, općini i županiji proslijede i široj publici uključujući i prostore izvan Republike Hrvatske, najavljeno je korištenje svih raspoloživih kanala informiranja od kojih je Uzlet samo jedan dio. „Želimo prezentirati naše preduvjete i strategiju prirodnih resursa kojima planiramo privući i strane ulagače. Gospodarstvo našeg grada i županije nudi inovativne projekte i tehnologije.“, zaključio je.

Primjeri dobre prakse poput sirne industrije Grubišnog Polja trebaju postati realnost u svim regijama, kaže Damir Bajs, župan Bjelovarsko bilogorske županije. „Gospodarski napredak treba biti u fokusu svih nas, a takvo što se postiže motom od ideje do uspješnog biznisa.“, smatra župan.

Da je u Grubišnom Polju promjena na bolje već krenula svjedoče i brojke. Naime, dok je razdoblje između 2008. i 2013. godine bilo iznimno teško jer je izgubljeno gotovo 4000 radnih mjesta, 2014. je postala godinom preokreta. S ranijeg stanja koje karakterizira pad prihoda, dohodaka i dobiti, u 2014. se zabilježio porast dobiti, investicijskog kapaciteta i učinkovitosti.

Narasla je i zaposlenost – 500 novih radnih mjesta samo u 2014. i riječ je o trendu je koji je nastavljen i u 2015. godini. „Brojni projekti na ovom području su ili u tijeku ili završnim fazama, a najavljen je i novi investicijski val od čak milijardu kuna. Ponosni smo na siguran i partnerski odnos s poduzetnicima do kojega smo došli postavivši županiju kao mjesto u kojem im, u okviru naših mogućnosti, dajemo maksimalnu podršku.“, kaže župan te nastavlja: „Želimo za naša županija nastavi pratiti trend povratka na rast.“ U opći gospodarski oporavak i Grubišno polje je ugradilo svoje brojke, zaključio je župan.

Komentirajte prvi

New Report

Close