Croatia Airlines otpustit će 145, pa zaposliti 40 ljudi

Autor: Marija Crnjak , 04. listopad 2013. u 10:07
Sindikati, zasad, ne najavljuju reprizu štrajka iz svibnja ove godine/Marko Prpić/PIXSELL

U Croatia Airlinesu ovog tjedna započele su konzultacije sa sindikatima o restrukturiranju tvrtke koju će morati napustiti oko 145 radnika.

U Croatia Airlinesu ovog tjedna započele su konzultacije sa sindikatima o restrukturiranju tvrtke koju će morati napustiti oko 145 radnika, potvrdila nam je uprava tvrtke.

"Utvrđen je mogući višak od oko 145 radnika, od čega četrdesetak radnika predstavlja mogući tehnološki višak i predmet otkazivanja ugovora o radu na određeno vrijeme. Ostatak se odnosi najvećim dijelom na redovne isteke ugovora o radu na određeno vrijeme, što se odnosi na kabinsko osoblje, te dobrovoljne odlaske radnika kroz program dokupa mirovina, kao i dvadesetak radnika u vanjskim predstavništvima koje planiramo zatvoriti," kažu u CA, no dodaju da će proces restrukturiranja otvoriti mjesta za nova zapošljavanja.

"Nove poslovne prilike u tehnici otvaraju prostor čak za dodatno zapošljavanje oko 40 radnika,  što predstavlja dodatnu mogućnost za radnike koju budu utvrđeni kao tehnološki višak. Točan broj radnih mjesta bit će rezultat kako iskazanog interesa za internim premještajem, tako i savjetovanja sa socijalnim partnerima", poručuju u upravi. Predstavnici sindikata s kojima smo razgovarali za sad ne žele javno istupati s obzirom da su razgovori tek krenuli.

U Upravi otkrivaju da je u inicijalnoj fazi za program restrukturiranja angažirana tvrtka BDO, a njihov prijedlog restrukturiranja kompanija je revidirala u suradnji s resornim Ministarstvom prometa, "kako bi se postigli što bolji rezultati restrukturiranja te sačuvalo što više radnih mjesta. U upravi međutim nisu odgovorili na naš upit koliko je koštala usluga BDO-a.

Obveza

Nalog AZTN-a

Restrukturiranje nacionalnog avioprijevoznika obveza je koju je uz odobrenje državne potpore naložila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. AZTN je u lipnju odobrio potporu u iznosu  1,18 milijardu kuna za restrukturiranja Croatia Airlinesa u razdoblju od 2011. do 2015. godine. Doprinos CA u procesu restrukturiranja iznosi 761 milijun kuna, a uključuje prodaju imovine i kredite sklopljene prema tržišnim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close