Crikveničkim Jadranom Vlada jamči za Petrokemijin kredit

Autor: Marija Brnić , 18. kolovoz 2016. u 22:00
Kreditom bi Petrokemija trebala pokriti dug PPD-u i Ini/Nikola Ćutuk/PIXSELL

Jednom je već Vlada postupila isto: dionicama Končara jamčila je za HBOR-ov kredit kutinskom divu.

Pripremljeni postupak prikupljanja neobvezujućih ponuda za privatizaciju hotelske kuće Jadran iz Crikvenice Vlada će danas obustaviti. Posrijedi, međutim, nije zastoj zbog pravne zavrzlame povodom tužbi Veneto banke i bivših radnika nezadovoljnih rješenjima iz stečajnog postupka u Jadranu, kako se nagađalo proteklih pola godine, nakon što je na Upravnom vijeću Centra za prodaju i restrukturiranje (CERP) najprije donesena i potom zamrznuta odluka o prodaji većinskog udjela.

Kako doznajemo, dionice Jadrana Vlada će dati kao jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) za odobrenje hitnog kredita kutinskoj Petrokemiji. Kreditom od 200 milijuna kuna Petrokemiji bi se trebala omogućiti sanacija duga prema dobavljačima prirodnog plina. Naznaka takvog rješenja mogla se čuti i za nedavnog posjeta predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića i ministra gospodarstva Tomislava Panenića kutinskoj tvornici, a upravo se spominjalo kako im nedostaje tih 200 milijuna kuna kako bi pokrili obveze prema Ini i Prvom plinarskom društvu (PPD).  

Ta je financijska injekcija Petrokemiji trebala stići prema planu restrukturiranja tvrtke kroz proces dokapitalizacije, koji je proveden prošle godine, no nije u cijelosti uspio. Od 200 milijuna kuna pozajmice Petrokemija bi najveći dio trebala potrošiti za saniranje duga PPD-u. Ta je tvrtka na javnom natječaju jedina dostavila potpunu obvezujuću ponudu za Petrokemiju, no ona do danas nije ni prihvaćena, ni odbačena. Premijer Orešković izrazio je u Kutini otvoreno zalaganje da Petrokemija bude tretirana kao strateška kompanija zbog važnosti za hrvatsku poljoprivredu.

No, budući da je njegov okvir u tehničkom mandatu limitiran, daljnje odluke o zadržavanju u državnom portfelju ili eventualnoj privatizaciji kutinskog proizvođaču mineralnih gnojiva pričekat će završetak izvanrednih izbora i formiranje nove Vlade. Slučaj stavljanja dionica tvrtki iz svog portfelja kao instrument osiguranja kredita HBOR-a država je, inače, već koristila, i to upravo u slučaju kredita za Petrokemiju, kad su u zalog stavljene bile dionice Končar Elektroindustrije.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Sa ovakvim potezom, usporiti će se investicije i privatizacija hotelske tvrtke Jadran dd Crikvenica barem za godinu dana, dionice Jadrana dd ako Petrokemija ne bude mogla vraćati kredit HBOR prijeći će iz vlasništva državnog CERP-a u vlasništvo državnog HBOR-a, da li je tu možda cilj da se Jadran dd prodaje u dijelovima, a hotelska tvrtka Jadran dd je nosioc turizma u destinaciji Crikvenica, tako da je to udar na razvoj cijele turističke destinacije Crikvenica, a ne spas Kutinske Petrokemije…


sramotno, nadam se da će netko iz vlade za ovo kazneno odgovarati!

Hoće kao i za sve dosad 🙂

Gdje je sada Vrdoljak i družina koji su stopirali privatizaciju , mogli su dobit par sto mn EUR, a sada će toliko izgubiti..

fino riješenje za dupliciranje problema. petrokemija neće moći u rokovima servisirati kredit, a jadranu će za par godina visit ovrha. to su rješenja od ku…a, kao i oni što su tako odlučili.

New Report

Close