Čelnici uspješnih državnih tvrtki imat će veće plaće od premijera

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 28. svibanj 2014. u 10:08
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Šef DUUDI-ja Mladen Pejnović najavio promjenu politike plaća u državnim poduzećima.

Plaće menadžera u javnim kompanijama više neće biti ograničene na razinu od otprilike 17.000 kuna.

Ukidanje popularno nazvane "uravnilovke" plaća predsjednika uprava u državnim tvrtkama najavio je na Večernjakovoj konferenciji "Ulagači-motor rasta gospodarstva" predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović kazavši da će se uredba o plaćama mijenjati, ali samo za tvrtke koje su potpuno na tržištu, kojima država ne utječe na cijenu proizvoda ili usluga i koje ne primaju donacije ili subvencije iz državnog proračuna, a, naravno, ne stvaraju niti gubitke koje država mora pokrivati.To znači da bi predsjednici uprava Hrvatske poštanske banke, Janafa, Croatia Airlinesa, Fine i još nekoliko tvrtki mogli imati veću plaću od premijera.

 

17tisuća

kuna trenutno je maksimalna plaća menadžera u javnom sektoru

U pozadini popuštanja pred populističkom odlukom, kako doznajemo, je problem s privlačenjem kandidata za predsjednika uprave HBOR-a. Vlada je odlučila u investicijsku banku dovesti profesionalca, ali uz ograničenu plaću to je nemoguće, jer su u financijskom sustavu plaće veće nekoliko puta."Populističke je odluke najteže mijenjati, ali bit ćemo maksimalno fleksibilni", poručio je Pejnović, svjestan da statistika pokazuje da su menadžeri u državnim tvrtkama potplaćeni u odnosu na kolege iz privatnog sektora, a da plaće veće od prosjeka imaju zaposlenici javnih tvrtki sa srednjom i nižom stručnom spremom.

"Neki inženjeri u tvrtki koju vodim imaju veću plaću od mene, jer ih štiti kolektivni ugovor. Nije to sporno, ali pokazuje populizam, jer u ovoj državi postoji uvjerenje da su poduzetnici lopovi, a da je sramota pristojno zarađivati", istaknuo je Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa. Upitan bi li vodio HEP  za plaću od 16.000 kuna, Branko Roglić, vlasnik Orbico Grupe, rekao je bez razmišljanja: Ne bih ako ne moram!  "Moji menadžeri imaju osam puta veću plaću od menadžera u javnom sektoru", priznao je nešto kasnije Roglić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ima sigurno dobrih kadrova i u javno – državnom sektoru, ali to se ne može usporediti s privatnim. Ne toliko po kvaliteti – posvuda ima kvalitetnih ili manje kvalitetnih ljudi, nego prema tome odakle novac za te ljude pristiže. Privatnik može i ne mora biti široke ruke kod nagrađivanja, nekim menadžerima mjesečna plaća izgleda kao da jednom mjesečno dobiju na lotu….. Stvar je u tome da je javnom menadžeru plaća visoka, jer se dijeli državni novac. Kod privatnika je to zbilja i zarađen novac, pa ako ga umjesto u svoj džep privatnik odluči dati menadžeru, to je samo turbo stimulans da ovaj još žešće krene odrađivati svoj posao. Mislim da u ovom momentu nije prigodno davati novac šakom i kapom u državnoj službi; to nije naš nego posuđeni novac izvana.

samo postoji bitna razlika između javnog i privatnog sektora.u javnom sektoru možeš poslovati s gubitkom i biti dobro plaćen. pri tome baliti kako bi gubici bili i veći da nije tvoje malenkosti. kod prijevremene smjene dobiješ i milijunsku otpremninu.

Prodajte više sve te državne tvrtke pa da zavrsimo s tom pričom. Dokle god politika određuje tko će biti u upravnom/nadzornom/direktor tvrtke nema nama spasa. Uvijek će pobijediti tko ima bolju vezu a ne onaj tko ima bolje reference, što se jako lijepo vidjelo i vidi se po kadroviranju u HEP-u. Gdje je to veliko restrukturiranje i goleme investicije koje su najavljivane kod preuzimanja vlasti ?

New Report

Close