Čak 75 tisuća hrvatskih obitelji morat će mijenjati bojlere?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2018. u 09:17
Foto: Thinkstock

Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika suvlasnika stanara Grada Zagreba smatra da su edukacija i komunikacija u ovom pitanju ključni i prijeko potrebni, prenosi se u priopćenju HGK.

Uredba Europske komisije 813/2013, koja je u primjeni od rujna 2015., više ne dozvoljava prodaju klasičnih turbo-plinskih bojlera u EU te se radi energetske učinkovitosti traži ugradnja nove generacije uređaja za grijanje – kondenzacijskih bojlera, no visoki troškovi njihove ugradnje te sanacija dimnjaka problem su za 75.000 korisnika plinskog grijanja, upozoreno je u srijedu na radionici u HGK. 

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u priopćenju prenose izjavu člana Grupacije distributera i opskrbljivača energijom HGK Dubravka Duvančića da je u Hrvatskoj je 75.000 korisnika klasičnih bojlera, od kojih je 50.000 u Zagrebu te su poseban problem visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka radu novih uređaja, osobito u višestambenim zgradama.

"Ukupni troškovi zamjene bojlera i sanacije dimnjaka mogli bi sljedećih godina dosegnuti i do dvije milijarde kuna", upozorio je Duvančić na radionici o promjeni uređaja za grijanje te mogućnostima zamjene u višestambenim zgradama. 

"Uštede uvođenjem kondenzacijskih umjesto novih klasičnih bojlera na godišnjoj razini čine tek tri posto, a posebno su veliki problemi u višestambenim zgradama u kojima je potrebna sanacija postojećih dimnjaka koja se teško provodi zbog jer je potrebno sudjelovanje svih stanara u tom procesu", ističe Duvančić. 

Dodaje kako u donošenju Uredbe nije sudjelovala struka te se nije vodilo računa o posebnostima u pojedinim zemljama EU te kako su primjerice u Njemačkoj za takvu Uredbu propisana i moguća izuzeća, kod vikendica i u slučaju neprimjereno visokih troškova.

"I u Hrvatskoj je potrebno tražiti izuzeće te omogućiti propisima zamjenu klasičnih starih bojlera s istim takvima novim bojlerima na postojećem sustavu. Takav će se zajednički zahtjev svih sudionika, uz objašnjenje nastale situacije i problema, uputiti u Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva te zatražiti izmjene i dopune pravilnika koji će to omogućiti", istaknuo je Duvančić. 

Na skupu koji je okupio predstavnike svih koji su pogođeni tzv. zabranom ugradnje turbo-bojlera – plinoinstalatera i plinoservisera, dimnjačara, proizvođača plinske opreme i uređaja i operatora plinskih distribucijskih sustava, upozoreno je i kako zbog visokih troškova zamjene plinskih bojlera i sanacije dimnjaka dolazi do ugradnje klasičnih bojlera "na crno" i kupljenih u zemljama izvan EU te prelaska građana na kruta goriva na dimnjacima namijenjenih plinskom sustavu, što dovodi do opasnosti od trovanja i požara.

"Kako će se provesti servis uređaja koji je ilegalno postavljen te provesti stručna analiza i izdavanje tehničkih rješenja. Dimnjačari u tom slučaju ne mogu izdavati pozitivna rješenja", istaknuo je Dejan Lončarić iz Grupacije dimnjačara HGK.

I Tihomir Mihalić, voditelj HOK-ove sekcije servisera i plinoinstalatera, upozorava da postojeći dimovodni kanali nisu prilagođeni kondenzacijskim bojlerima te je problem zamijeniti klasične bojlere kondenzacijskima, osobito u višestambenoj zgradi. 

"Zamjenu bojlera i sanaciju dimnjaka moguće je provesti i sredstvima iz EU, ali nema dovoljno novaca za sve korisnike, a sljedeći natječaji će u tu svrhu biti 2019. godine. Stoga europskim sredstvima nije moguće riješiti pitanje 75.000 klasičnih plinskih bojlera u Hrvatskoj", kazao je Dražen Pomper iz tvrtke Monel.

Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika suvlasnika stanara Grada Zagreba smatra da su edukacija i komunikacija u ovom pitanju ključni i prijeko potrebni, prenosi se u priopćenju HGK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close