Broj nezaposlenih u godinu dana pao za 45.000, na 8,5%

Autor: Jadranka Dozan , 01. listopad 2018. u 22:00
U kolovozu prekinut i petomjesečni trend rasta broja zaposlenih/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska uz Cipar najviše od svih u EU smanjila stopu, koja je ipak i dalje visoka.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u kolovozu je pala na novu rekordno nisku razinu od 8,5 posto, s tim da je u tom mjesecu istodobno i prekinut petomjesečni trend rasta broja zaposlenih (u kolovozu je pao za 0,3% ili 4.582 osobe). 

Te podatke Državnog zavoda za statistiku Eurostat je ugradio u najnoviji usporedni pregled recentnih kretanja u državama članicama EU.

Prema njemu, Hrvatska je, uz Cipar, u proteklih godinu dana najviše smanjila stopu nezaposlenosti (sa 10,9 na 8,5%). No, trend smanjenja nezaposlenosti obilježje je cijele EU koja, u cjelini,  bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u proteklih 10 godina.

Stoga smo i s tako smanjenom stopom ostali u krugu zemalja s najvećom nezaposlenošću. Veću stopu nezaposlenosti od Hrvatske ima tek nekoliko mediteranskih država članica: s 19% i dalje uvjerljivo prednjači Grčka, i to unatoč iznadprosječnom godišnjem smanjenju (s 21,3 na 19,1% od lanjskog do ovogodišnjeg lipnja).

Drugu najveću stopu ima Španjolska (15,2%), no veću stopu od Hrvatske danas imaju i Italija (9,7%) i Francuska (9,3%). Inače, na razini cijele EU stopa nezaposlenosti iznosi 6,8% (godinu prije 7,5%).

U Eurostatu broj nezaposlenih u kolovozu procjenjuju na 16,6 milijuna osoba, što je 114.000 manje nego mjesec prije, dok je u godinu dana nezaposlenost pala za 1,92 milijuna osoba. U Hrvatskoj se njihov broj smanjio za oko 45.000, na 154.000 tisuće ili 8,5%. Najniže stopa imaju Češka (2,5%), Njemačka i Poljska (3,4%). 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Glumataju zemlju kakva je trebala biti. Cargo cult na Hrvatski nacin. Na celu s Anemijom.

Naravno da je pao kada svi napustaju ovaj neuspjesni pojekt.
Srecom usli smo u evropsku uniju pa necemo crći od gladi.
Tko god moze neka napusti ovo ovdje, a oni koji ostaju neka uvezu koga god hoce u ovu otuznu zemljicu. Ova zemlja je jedan veliki cargo kult 🙂 cak je cargo cult i domovinkog rata, koji je zaista pistojao i silni ljudi izginuli.
Ali je zato premijer imao anemiju ( bolest koja to i nije ) u domovinskom ratu. Sada je sve ovo jedan veliki cargo cult .

Broji se kako odgovara Plenkiju i Paviću.

zašto se broje nezaposleni sa biroa? zašto se ne broje zaposleni koji primaju plaću?

New Report

Close