Broj nezaposlenih pada, ali još nema rasta zaposlenosti

Autor: Jadranka Dozan , 25. kolovoz 2015. u 08:15
Prošli mjesec stopa nezaposlenosti pala je samo 0,2 postotna boda/Fotolia

U sferi zaposlenosti zasad je pozitivno što usporava pad registriranog broja zaposlenih; u lipnju ih je bilo ‘samo’ 6000 manje nego godinu prije.

Pod utjecajem turističke sezone broj nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) posljednjih mjeseci bilježi zamijetan pad, a rezultat toga je pad stope registrirane nezaposlenosti ispod 16 posto.

Državni statističari u ponedjeljak su, naime, srpanjski podatak HZZ-a o 257.994 nezaposlena preračunali i došli do stope registrirane nezaposlenosti od 15,9 posto, što je najniža razina još od 2009. godine. Druga 'polovica' priče o tržištu rada, nažalost, ne djeluje ohrabrujuće jer i posljednji dostupni podaci DZS-a o zaposlenosti sugeriraju da se u gospodarstvu još ne stvara veći broj radnih mjesta. Ukupno zaposlenih, uključujući i obrtnike i slobodne profesije te registrirane poljoprivrednike, u lipnju je bilo 1,35 milijuna.

 

0,8posto

pao je u srpnju broj nezaposlenih u evidenciji HZZ-a; bilo ih je 2079 manje nego u lipnju

Na godišnjoj razini to je oko 6000 radnih mjesta manje nego u istom mjesecu lani (tada ih je bilo 1,36 milijuna), s tim da je broj zaposlenih u pravnim osobama bio na istoj razini kao lanjskog lipnja. U sferi zaposlenosti pozitivno je ipak to što usporava pad godišnjeg prosjeka registriranog broja zaposlenih. Kako su u godišnjem pregledu za 2014. istaknuli u HZZ-u, lanjski je prosjek iznosio 1,34 milijuna što je u odnosu na godinu prije pad od 1,6 posto, no to je ipak sporije nego godinu prije kad je prosječan broj zaposlenih smanjen 2,2 posto.

Sudeći prema prvoj polovici godine, pad broja registriranih zaposlenih mogao bi biti manji od jedan posto. Govoreći pak o usporavanju, ono vrijedi i za trend pada broja i stope nezaposlenosti. "Sa srpnjem već lagano otupljuje oštrina trenda pada broja nezaposlenih pod utjecajem glavne turističke sezone. Broj nezaposlenih u odnosu na lipanj bio je niži 0,8 posto, a stopa registrirane nezaposlenosti pala je samo 0,2 postotna boda", ističu analitičari Hrvatske gospodarske komore. U lipnju je, naime, stopa nezaposlenosti u odnosu na svibanj smanjena za cijeli postotni bod.  

U međugodišnjim usporedbama, srpanjska je stopa registrirane nezaposlenosti manja od lanjske za 1,9 postotnih bodova, što je također određeno usporavanje trenda jer je u prethodnim mjesecima razlika (pad stope) bila veća. Kad je posrijedi registrirana nezaposlenost, valja podsjetiti da njezinu padu dijelom pridonose i pooštreni uvjeti HZZ-a u pogledu aktivnog traženja posla i raspoloživosti za rad.

Sve u svemu, na domaćem tržištu smanjenje nezaposlenosti još uvijek se ne preljeva u (rast) zaposlenost. Prema izračunu analitičara HGK, "u srpnju je broj zaposlenih ostvaren na razini od 1,364 mil., što je njegova najniža srpanjska razina još od 2000.". Slijedom svega, do kraja godine, kažu, očekuju blagu korekciju registrirane nezaposlenosti naniže u odnosu na 2014. ali oporavak zaposlenosti i aktivnosti stanovništva ponovno će izostati.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

sve više i više mladih odlazi van…a uz to se povećava i broj penzionera…što automatski dovodi do ovakvog naslova….matematika od uvijek bila egzaktna znanost….

pa moze se potezon pera nezaposlenost dovest na nulu ! pa nitko se vise i ne prijavljuje na zavod !
ali napokon da se i na poslovnom pojavi naslov u kojem je baren na pola zaposlenost u padu; na zalost !

Pa koliko je zaposlenih trenutno a koliko je penzica, a koliki je taj podatak bio u 2010 g. e to je pitanje?

ova vlada je tragikomedija, friziraju brojke kako bi na papiru izgledalo da je pala nezaposlenost, ali onda ih izostanak rasta zaposlenosti totalno demantira i razgoliti. ova vlada zapravo nema nikakve rezultate pa ih frizira na papiru kako bi neukima zamazala oči pred izbore. tužno i žalosno čime se oni bave [emo_palacd]

New Report

Close