Brkaju se roaming i međunarodni poziv

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2013. u 21:59
Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

Cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan RH, znatno su smanjenje i regulirane Uredbom.

Međunarodni roaming usluga je koja omogućuje korištenje mobilnog telefona u inozemstvu, kad je korisnik izvan mreže u kojoj je pretplatnik, dakle izvan RH, objašnjava Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Operater ima sporazume o roamingu sa stranim operaterima, što korisniku pruža mogućnost korištenja mreža tih operatera ostvarivanjem odlaznih i dolaznih poziva, slanja i primanja SMS poruka, kao i druge mobilne usluge na isti način kao i kod domicilnih operatera. Raspoložive usluge razlikuju se od operatera do operatera. Danom pristupanja Hrvatske EU počela je direktna primjena Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama. Cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan RH, znatno su smanjenje i regulirane Uredbom.

Regulirane cijene propisane Uredbom o roamingu ne odnose se na cijene poziva u inozemstvo kada je poziv započet u Hrvatskoj, u mobilnoj mreži čiji ste pretplatnik. U tom slučaju riječ je o klasičnom međunarodnom pozivu koji nije reguliran Uredbom i cijene se formiraju na tržištu, a ne o usluzi međunarodnog roaminga. Ne postoje dva cjenika za istu uslugu, riječ je o dvjema različitim uslugama, a praksa hrvatskih operatera ne razlikuje se od one u EU, ističu u Ministarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close