Britanski Emac u pet godina uložio u Hrvatsku 100 mil. eura

Autor: Saša Paparella,VLM , 04. svibanj 2011. u 22:00

Za predstavljanje novih projekata u Vodnjanu, Labinu i Balama Britanci su odabrali svoje veleposlanstvo

Londonska tvrtka Emac Capital, koja u Hrvatskoj posluje od 2006. i trenutno radi na 10 projekata u turizmu, u srijedu je u britanskom veleposlanstvu predstavila tri velika projekta u Istri, i to u Vodnjanu, Labinu i Balama. Projekti su u razvojnoj fazi, a realizacija se planira u idućih tri do deset godina.

Na oko 120 hektara neurbaniziranog zemljišta u općini Vodnjan, iznad naselja Barbariga, planira se gradnja triju turističkih punktova – Gajana, Canestrin i Komunal, te turističkih naselja i stancija. “Stvaramo agroturizam visoke kvalitete, a male gustoće, planirani smještajni kapacitet budućega turističkog naselja je 2000 ležajeva, dakle samo 10 ležajeva po hektaru”, naglasio je Richard Nunneley, predsjednik londonskog Emac Capitala.Potom tri kilometra od Labina, iznad Duge Luke i uvale Prtlog, planiraju na 32 hektara zemljišta razviti tri turističke zone smještajnoga kapaciteta od 500 ležajeva, odnosno 15 ležaja po hektaru. Iako se tvrtka, odnosno fondovi kojima upravlja, na području Hrvatske usmjerila na investicije u turizmu, treći je projekt stambene zone na obroncima brda Veli Golaš u općini Bale. “U Hrvatsku smo do sada u otkup zemljišta uložili 90 milijuna eura te u pripremne radove i razradu projekata još deset milijuna eura. Budući da su sva zemljišta otkupljena od privatnih osoba, a za građevinske i druge poslove koriste se isključivo lokalne tvrtke, hrvatskim smo građanima i tvrtkama već isplatili približno 100 milijuna eura inozemnog novca”, napomenuli su predstavnici Emaca prilikom prezentacije. Naglašavaju da su budućnost turizma “lokacije niske gustoće i visoke kvalitete usluge s jakom konotacijom lokalnosti. Nijedan naš urbanistički prijedlog nije vezan uza samu obalu, već je odmaknut i fokusiran na ostale karakteristike koje nudi okoliš”, istaknuo je tom prilikom Richard Nunneley.

Tajming je najvažniji

Kupovali zemljište prije prenamjene
Britanska tvrtka Emac Capital upravlja s dvama Illyrian Land Fonda, investitora u projekte Duba Stonska i Trsteno. “Cilj naših fondova je dugoročno investiranje u nekretnine u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Gruziji. Najvažniji ulagači su institucionalni britanski i američki investitori i među njima nema hrvatskih tvrtki ili državljana”, ističu u Emacu. U domaćem se tisku Emac prozivalo jer su barem dvaput, na Pelješcu i u Istri, kupovali jeftino poljoprivredno zemljište neposredno prije njegova pretvaranja u građevinsko.

Komentirajte prvi

New Report

Close