Božićnice: Dm je najdarežljiviji, Pevec ugodno iznenadio

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 09. prosinac 2015. u 09:13
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Na krilima blagog oporavka u nekim hrvatskim tvrtkama bit će i izdašnije nego proteklih godina.

Na krilima blagog oporavka gospodarstva božićnice će ove godine u nekim hrvatskim tvrtkama biti i izdašnije nego proteklih.

Vetropack straža bruto je božićnicu s lanjskih 4800 kuna digla na 5000, Atlantic sa 750 na 1250 kuna uz dar za djecu od 600 kuna, a Pevec će uz božićnicu od 2200 kuna i dar za djecu radnicima isplatiti novčanu nagradu za ovogodišnje rezultate poslovanja u iznosu 30% bruto plaće.

Po visini božićnice malo se koja hrvatska tvrtka može mjeriti s dm-om iz kojega odgovaraju tek kako će radnike razveseliti stimulacijom u visini prosječne neto plaće, koja iznosi 8655,97 kuna.  Šimo Orešković, predsjednik granskog sindikata PPDIV koji zastupa 70 posto poljoprivredne, prehrambene i duhanske branše kaže kako će većina božićnica u tom sektoru biti između 1000 i 2500 kuna. U koprivničkoj Podravci će, primjerice, zaposleni dobiti 1500 kuna, i to pola u novcu pola u bonovima.

U Žitu će će zaposleni dobiti 3000 kuna u kešu, 150 kuna u proizvodima tvrtke te po 600 kuna za djecu. Agrokor nije precizirao kolika će točno biti božićnica po zaposleniku već da su za zaposlenike svih njihovih kompanija za božićnice i darove za djecu izdvojili 60 milijuna kuna. Adris grupa će i ove godine, kao i prethodne, svojim djelatnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 1500 kuna neto. Osigurat će i bon u vrijednosti od 400 kn, kao i dar djetetu do 15 godina starosti u iznosu od 600 kuna. 

Istraživanje

Nada joj se 55% ispitanih

Prema istraživanju portala MojPosao ove godine božićnicu očekuje 55% ispitanika. Za 83% njih najpoželjniji je novac – i to u prosječnom iznosu od 1259 kuna, što je 99 kuna manje nego godinu ranije. Božićnicama se najviše nadaju u privatnim tvrtkama, mahom u stranom vlasništvu (67%), a najmanje u državnim tvrtkama i institucijama. Lani je božićnicu dobilo 44% anketiranih.

Komentari (3)
Pogledajte sve


zašto ovom Pevecu ne promijene ime u Šketec, pa to je barem jednostavno u TS, možda ih Pevec jednom zatraži odštetu za korištenje prezimena

Trebali bi promjeniti u Todec!

zašto ovom Pevecu ne promijene ime u Šketec, pa to je barem jednostavno u TS, možda ih Pevec jednom zatraži odštetu za korištenje prezimena

Ako Adris grupa u svoje tvrtke ubraja i Croatia osiguranje d.d. onda Poslovni dnevnik i Jutarnji list šire dezinformacije. Naime, za sada je informacija da će božićnica iznositi cca. 500 kn iz krugova bliskih sindikatu. Dar za djecu je podijeljen u iznosu koji ste naveli.
Adris grupa s ovakvim menadžmentom nikada ne može dostignuti rezultate ili zacrtane planove poput Atlantica ili Peveca i zato je sasvim normalno da hotelski biznis poput Maistre dobiva i do 1700 kn božićnice, a tvrtke koje služe nitko ne zna čemu (privatnom vlasniku trebao bi cilj biti dobit, ali postoje i drugi ciljevi) nisu niti zaslužile niti 500 kn, ali niti menadžment nikakve bonuse.

New Report

Close