Bolančin investicijski fond kupio agenciju Kompas Zagreb

Autor: Marija Crnjak , 27. travanj 2017. u 09:13
Foto: Robert Anić / Pixsell

Ovo je druga značajna investicija fonda osnovanog prošlog ljeta, nakon kupnje Fleet rent-a-car kuće.

Investicijski fond Matka Bolanče Inspire Fusion preuzeo je turističku agenciju Kompas Zagreb, jednu od vodećih domaćih agencija u segmentu outgoinga i korporativnih putovanja.

Ovo je druga  značajna investicija fonda osnovanog prošlog ljeta, nakon kupnje Fleet rent-a-car kuće, a cilj je konsolidacija u turističkom sektoru te stvaranje nove ponude za strane turiste, odnosno jačanje incoming segmenta. Kako je poznato, bivši šef Plive Matko Bolanča u srpnju prošle godine osnovao je investicijski fond rizičnog kapitala Inspire Fusion s financijašem Krešimirom Kukecom. 

Strategija im je ulaganje u turizam, destinacijski menadžment, nove perspektivne tvrtke iz različitih sektora, nekretnine. Fleet je trebao biti polazište za razvoj destinacijskog menadžmenta u turizmu, zbog čega se preuzimanje Kompasa pokazalo kao prirodan potez.  Kako su potvrdili iz tvrtke Inspire Investments, koja upravlja fondom Inspire Fusion, ovih dana dovršen je proces preuzimanja 86% ukupnog udjela u dioničkom društvu Kompas d.d. iz Zagreba. Potpisom Ugovora okončan je višemjesečni proces dubinske analize poslovanja te kompletirana transakcija koju su svojim potpisima ovjerili Matko Bolanča za račun Fonda, te Ivan Pukšar, dosadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa. Iznos transakcije nije poznat, te ističu da je ugovorno zaštićen kao poslovna tajna.

Matko Bolanča ističe kako se radi o strateški vrlo bitnom iskoraku kroz ulaganje u poslovni subjekt koji pokazuje izniman potencijal za značajan rast i širenje poslovanja.  

 

Pukšar

U Inspireu smo prepoznali partnera koji nam može omogućiti daljnji razvoj kompanije.

"Želimo kreirati strateške promjene fokusa poslovanja Kompasa, posebno na jačanju incoming poslovanja, čime ćemo stvoriti preduvjete za unapređenje svih ostalih segmenata te kreirati potentan projekt. Primjenom inovativnih tehnologija i procedura poslovanja nastojat ćemo ostvariti značajne iskorake prema daljnjem rastu poslovanja i profitabilnosti. Dugoročan cilj nam je stvaranje stabilne i jake turističke priče", najavljuje Bolanča.

Ističe kako to neće značiti otpuštanja, već dodatna ulaganja u daljnju edukaciju kadrova te jačanje fokusa na potentnost poslovnih prioriteta. Ujedno najavljuje i nove akvizicije u turizmu. Ivan Pukšar, koji ostaje u Kompasu na funkciji savjetnika uprave, jako je zadovoljan transakcijom.

 "U desetak godina bilo je puno zainteresiranih kupaca i partnera, uglavnom stranih, međutim nijedan nam nije mogao jamčiti uspješan razvoj kompanije. U Inspire Investments smo prepoznali partnera koji nam može omogućiti daljnji razvoj kompanije, koji će uključivati i zadržavanje postojećih djelatnika, donijeti nove poslove, otvoriti neka nova tržišta. Također, sinergijom s Fleet rent a car dobivamo nove kupce i putnike", izjavio je Ivan Pukšar. Prema zadnjim dostupnim podacima, Kompas Zagreb u 2014. i 2015. godini imao je oko 92 milijuna kuna prihoda, uz dobit od oko 400 tisuća kuna. Tvrtka koja je nastala još 90-tih godina privatizirana je po modelu radničkog dioničarstva. Kompas ima 80-tak zaposlenih u 7 poslovnica u Hrvatskoj. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Po mnogo čemu smo endem Europe:
bivši direktor Plive (liječnik) – kupuje rent-a-car i turističke agencije
bivši ravnatelj bolnice i predsjednik HAZU-a – kupuje Todorićevu Avivu
bivši podpredsjednik HR Vlade – liječnik, kupuje Pastor, itd.

New Report

Close