Bohaček najavio trajno rješenje za kredite u francima

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2015. u 10:40
Foto: Petar Glebov / Pixsell

“Trajno rješenje je konverzija u eure, konverzija u kune je nemoguća”.

Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka u intervjuu za N1 osvrnuo se na nepravomoćnu presudu kojom je jučer u Osijeku jedan kredit u grancima proglašen ništavnim, ali i na općenitu poziciju banaka u Hrvatskoj.

"Presuda je poništena i zbog valutne kamate i valutne klauzule, što me iznenađuje. Čudi me da jedan prvostupanjski sud može pravomoćnu presudu višeg suda interpertirati na drugi način", kaže Bohaček koji je komentirao i poslanicu biskupa Bozanića koji je banke nazvao lihvarima.

– Trebalo bi se paziti koje se riječi koriste. Takvi izrazi se koriste za ilegalne aktivnosti, a banke su najreguliranija industrija, imaju svog regulatora i niz zakona koji reguliraju njihovo poslovanje. Nadzor mora postojati, jer banke posuđuju tuđe novce. To su paušalne izjave koje dobro zvuče u jednom trenutku. Hrvatska je u prilično povoljnom položaju, ima zemalja u kojima ima više dužnika u švicarcima, Hrvatska je tu iza Poljske, Mađarske i Rumunjske.

O aktualnoj temi kojom se traži model za konverziju kredita, Bohaček ističe:

– Trajno rješenje je konverzija u eure, konverzija u kune je nemoguća, to je guverner jasno rekao. Međutim, postoji puno pitanje – kome, zašto, koliko i kako se dijeli trošak? To je predloženo kao model pet, za koji je guverner prihvatio kao najpovoljniji. Vlada može uvijek intervenirati, to je učinila u siječnju i to na pogrešan način. Vlada može predložiti model, o svemu se može razgovarati s Vladom, a banke će o svakom prijedlogu razgovarati. Bilo kakvo rješenje konverzije bi moralo biti bazirano na onima koji su uzeli kredit za nekretninu u kojoj žive. Radimo na tom modelu i predložit ćemo ga državi. Vrlo skoro ćemo državi predložiti kako da se to riješi.

Komentari (5)
Pogledajte sve

VRHOVNI SUD POTVRDIO Promjenjive kamatne stope za kredite u švicarcima su nezakonite!

Vaš link …[/url]

kako komentirati taj lik: dobar sluga stranog gospodara.gospodar ga honorira dionicama.čim ga vidiš kako izgleda sve je jasno.

Buhaček ugovori su u banani, stvara se pozitivna sudska praksa [emo_namigusa]

POVIJESNA PRESUDA Sud u Osijeku poništio ugovor za kredit u švicarcima

Vaš link …[/url]

Rijetke ćeš navući na konverziju chf u eur, ljudi će pričekati poravnanje iznosa isplaćenog kredita vs. uplaćene love na kreditnu partiju i galantno poništiti ugovor preko suda [emo_plazi] + da mogu i malo duže uplaćivati pare na kredu pa banku elegantno iskamatariti [emo_cool]

Ako se laž ponovi dovoljno puta, možda će netko zaboraviti što je istina. A istina je ono što je sutkinja u Osijku utvrdila: ugovor je ništetan, i to se da vrlo jednostavno utvrditi čitajući sam ugovor i Zakon o obveznim odnosima.

Možda bi Bohaček bio manje “iznenađen” da sam pročita djelove zakona koji su iznenađujuće jasni i usklađeni sa europskim.

A što se tiče pregovora, dragi Bohaček, mislim da bi nakon prvotnog “iznenađenja” morao shvatiti da u pregovorima možeš samo dobiti, jer sve je bolje od onoga što te (ne osobno, već banke koje predstavljaš) čeka na sudu. Stoga bi umjesto odugovlačenja, možda mogao razmisliti da ubrzaš pregovore.

New Report

Close