Bivši telekom ulagač želi podići Inkop Obuću

U Poznanovcu je prije 10 godina u 4 tvrtke radilo 10 tisuća ljudi/Matija Topolovec/PIXSELL U Poznanovcu je prije 10 godina u 4 tvrtke radilo 10 tisuća ljudi/Matija Topolovec/PIXSELL

Ćurkovićev GroundStone Capital ušao bi u najam postrojenja i preuzeo svih 80 radnika, čime se otvaraju vrata za kupnju i kraj stečaja.

Postoji ozbiljno zainteresirani investitor za Inkop Obuću iz Poznanovca koja je u stečaju 2016. spašena od likvidacije kroz nastavak poslovanja.

U paketu s ugovorom o najmu postrojenja, svih bi 80 radnika preuzeo GroundStone Capital, pa to rješenje predlaže stečajni upravitelj Tomislav Đuričin. Izjašnjavanje vjerovnika, a Kreditna banka Zagreb je većinski, očekuje se uskoro.

GroundStone Capital je u vlasništvu poduzetnika Zorana Ćurkovića, zapaženog po aktivnostima u telekomunikacijskom biznisu kao najvećeg pojedinačnog dioničara H1 Telekoma kojeg je preuzela Optima. Ćurković, doznajemo, prepoznaje potencijal za razvoj i unaprjeđenje obućarske proizvodnje u Poznanovcu, ali do odluke vjerovnika ne želi to komentirati.

Za njegov ulazak u novi biznis na ruku ide činjenica da nastavak poslovanja u stečaju ne može vječno trajati, a zakonski rokovi su probijeni. Je li najam, a potom i mogućnost akvizicije potencijalno rješenje koje bi sve moglo zadovoljiti, ovisi o podvlačenju crte pod računice koje su bitne koliko za namirenje vjerovnika i zaključenje stečaja, toliko i za opstanak djelatnosti.

Stabilizacijom poslovanja i restrukturiranjem u stečaju dužnik plijeni i s pozitivnim rezultatom u 2018. od 17 tisuća kn, a nakon gubitka od 10,6 mil. kn u 2017.

Riječ je o simboličnoj dobiti koja ne može zadovoljiti interese vjerovnika, posebno naspram opcije koja se nudi kroz zakupninu u prvom koraku, a potencijalno i od akvizicije. Ćurkovića u Zagorju inače čekao bi priličan izazov. Uz poslove za slobodno tržište i one Lohn koji nisu jak punjač prihoda, dužnik ima ugovor za vojnu obuću te manje ugovore za HT i Pro Prom.

Potrebno je pojačanje proizvodnje, s tim da okvirni sporazum s MORH-om ističe 2019. Doznajemo da će do svibnja biti dovršeno oko 60% tog posla, ukupne vrijednosti 2,8 mil. kn. Zakupac će trebati pronaći i nove ljude koji će podići Inkop Obuću.

Stoga ostaje za vidjeti je li GroundStone "Inkopov Bakić", s obzirom na aluziju na poteze kojima se Varteksu nastoji vratiti stari sjaj. Zainteresirani investitor br. 1 je vijest i za deindustrijaliziranu zagorsku općinu. Prije 10 godina u tri-četiri proizvodne tvrtke radilo je 10 tisuća ljudi, a ovaj dužnik sad je tamošnji najveći subjekt po broju radnika.  

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!