Bivši glasnogovornik ZSE-a ‘oprao’ Linića, Josipovića, papu…

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2013. u 13:23
Željko Kardum; Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Željko Kardum u najnovijoj se kolumni dotaknuo državnog proračuna i onih čija se imena uz njega spominju.

Željko Kardum, bivši glasnogovornik Zagrebačke burze, danas kolumnist tjednika Globus, u najnovijoj se kolumni dotaknuo državnog proračuna i onih čija se imena uz njega spominju.

"Prihodi i rashodi države u njemu (državnom proračunu, op.a.) stvarni su isto koliko i Harry Potter. I dalje se troši debelo iznad mogućnosti. Kad je nakon tri mjeseca nestalo novca, država je opet krenula krasti buduće prihode vaše djece. Političari će posuditi, potrošiti, a račun će stići za desetak godina. Ali to onda više neće biti njihov problem", piše Kardum, dodajući kako je "odlična medijska sintagma 'hrvatski ministar financija išao je u Sjedinjene Države prodati državne obveznice kako bi spasio proračun'. Spasio? Od koga? To zapravo znači da je izračun proračuna opet bio šaljivo napravljen. Samo u dnevno političke svrhe", piše Kardum.

Kardum u kolumni ismijava i pokušaj predsjednika Republike Ive Josipovića da "riješi problem dužničkog ropstva Hrvata'. "Hitno je sazvao sastanak bankara, bogatijih poduzetnika i članova vijeća za socijalnu pravdu", piše Kardum dodajući kako je u prvi mah osjetio blagu dozu sumnje spram sastanka na kojem bi izuzetnu socijalnu osjetljivost trebali pokazati bankari i bogati poduzetnici. 

"Ali onda je nevjerice nestalo. Hrvati se konačno u nešto mogu pouzdati! To mi je postalo jasno čim je inicijativu na ekranu počeo objašnjavati jedan od članova tog socijalno pravednog vijeća. I to baš onaj koji putem svoje nevladine udruge nemilice troši novac iz državnog proračuna, dakle vaš novac, na telefonske razgovore sa Savom Štrpcem. Kako bi mu se ispričao zbog oslobađajuće presude generalima u Haagu. Razvidno je da se čovjek eto razumije u državne financije, dotacije i pravdu", piše Kardum, dodajući: "A ako sve ovo propadne, ostaje vam treći gospodarski adut u rukavu, Europska unija. Iz priča naših ministara shvatio sam da bi nas ona zasula nevjerojatnom količinom novca iz svojih fondova samo da nije tvrdokornih Hrvata koji uporno odbijaju ispuniti formulare i vješto skrivaju velebne ekonomske projekte od europskih birokrata".

Kardum se i pape dotaknuo: "Jedinu ideološku ugrozu hrvatskom i globalnom gospodarskom poretku vidim i Jorgeu Marija Bergogliou. Zašto je on potencijalno opasan? Zato što svojim ponašanjem i izjavama želi unijeti nered u funkcioniranje svjetskog gospodarstva". Papi Kardum zamjera propagiranje štednje. "Novi pontifeks Bergoglio ne samo da ne želi trošiti na ono što mu ne treba nego bi malo stisnuo i ono što mu treba. Zamislite samo da mu ta propaganda uspije!", piše Kardum. 

Komentari (13)
Pogledajte sve

Neoliberalizam na steroidima. To će spasiti Hrvatsku.
Kad Kardum postane premijer, web stranica Vlade RH nalazit će se na adresi http:////////////

Zar autor teksta doista ne razumije sarkazam?

Šminker, ali svaka mu je dobra. Upitno je zašto je otišao s burze i sada “freelancer”-ski iznosi ono što je (možda) mogao na burzi. Postavlja se jedno drugo pitanje…svi smo uz osobe kao ŽK ali gdje je akcija?! Od komentara se ne živi..osim ako vas to ne hrani i ne plaća račune

Kardume, a zašto su ti tako veeelike oči?[emo_novac]

New Report

Close