Želite novac za samozapošljavanje? Evo što vam je činiti

Autor: Ksenija Puškarić , 24. listopad 2012. u 12:49
707 osoba ove godine dobilo je sredstva za samozapošljavanje od HZZ-a

Potpora države kretat će se oko 50 posto prosječne godišnje bruto plaće za posao koji nezaposlena osoba želi pokrenuti.

Nezaposlenost u Hrvatskoj vrlo će vjerojatno rasti do sredine iduće godine, a kako Vlada ni tada ne može realno jamčiti rast gospodarstva i nova radna mjesta, prvu pomoć ponudit će Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Zavod će iduće godine redefinirati sve mjere za poticanje zapošljavanja, a iako se postojeće mjere zasad neće mijenjati, poseban naglasak stavit će se na samozapošljavanje. Sredstva za poticanje samozapošljavanja bit će od 2013. veća, a uvjeti pristupačniji. "Svaka osoba s poslovnom idejom i poslovnim planom moći će, mjesec dana nakon ulaska u evidenciju HZZ-a, aplicirati za sredstva za samozapošljavanje. Do sada je bilo potrebno čekati šest mjeseci u evidenciji", objašnjava Tatjana Dalić iz Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja i predsjednica Upravnog odbora HZZ-a. Do sada je svaka osoba s idejom trebala prvo registrirati trgovačko društvo ili obrt kako bi aplicirala za mjere za samozapošljavanje, a sada će sredstva, kaže Dalić, dobiti čim odgovornoj osobi HZZ-a predstavi ideju.

"Naravno, ta ideja mora biti dobra, a to će procijeniti osoba u Zavodu uz partnere iz Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)", kaže Dalić i dodaje kako će nakon odobrenja sredstava nezaposleni imati 30 dana da registrira tvrtku. Posebne mjere za samozapošljavanje bit će dostupne i za invalide za koje su predviđena veća sredstva nego dosad. Ukupan iznos potpore iznosit će 50 posto prosječne godišnje bruto plaće za posao koji želi otvoriti, dok će za invalide ići i do 70 posto plaće. HZZ će tako od iduće godine nezaposlenima predstaviti i novog savjetnika za samozapošljavanje koji će postati "tihi partner" svima koji krenu u poduzetničke vode, prateći njihov napredak u prvoj godini rada te ih usmjeravajući na partnerske institucije.

"Partneri Zavoda za zapošljavanje bit će HGK i HOK s kojima se potpisuju sporazumi o suradnji, te HUP, s kojim se još pregovara", tvrde u resornom ministarstvu. Svi koji budu dobili sredstva morat će pristati i na posebne nadzorne metode. U slučaju nenamjenskog trošenja novca potpore za samozapošljavanje sva sredstva morat će se vratiti Zavodu za zapošljavanje, a, kako neslužbeno doznajemo, plaćat će se i kazne. Nadzor će provoditi HZZ.

Komentirajte prvi

New Report

Close