Bankovni računi više nisu tajna: Evo u kojim slučajevima se trebate zabrinuti

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2017. u 10:57
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Što se tiče računa u Hrvatskoj, do sada je Porezna uprava podatke o aktivnostima građana dobivala od banaka samo ako ih je tražila.

Banke od početka  godine državi uredno šalju podatke o svemu što ste kupili, prodali i uštedjeli. Sve što zaradite, sve što vam netko uplati na račun i sve što s njega potrošite, porezna uprava od ove godine pratit će svaka tri mjeseca. Među brojnim poreznim novostima na snagu je stupila i izmjena Općeg poreznog zakona, kojom se bankama nameće obveza da Poreznoj upravi dostavljaju podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa građana. Dosad su poreznici raspolagali podacima o prometima na žiroračunima, a sad će imati uvid u transakcije na tekućim i štednim računima u zemlji i inozemstvu.         

Pratit će se tekući, žiro, pa i štedni računi. Novost je da će putem OIB-a, država pratiti i vaše račune u inozemstvu. Što se tiče računa u Hrvatskoj, do sada je Porezna uprava podatke o aktivnostima građana dobivala od banaka samo ako ih je tražila. Na meti poreznika  mogli bi se naći svi kojima se na tekućim računima, uz plaću, pokažu i neki drugi redoviti prihodi (uplate) na koje nije plaćen porez te oni koji u zemlji ili inozemstvu raspolažu štednjom koja značajno odstupa od prijavljenih primanja. 

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

… to malo je 2.000 ,00 kuna ……….. To nije u redu.

Trebalo bi biti barem u razini prosječne hrvatske plaće.

New Report

Close