Bandić traži 200 milijuna kuna kredita za nove investicije

Autor: Marija Brnić , 09. kolovoz 2016. u 10:11
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Traže rok otplate pet godina, natječaj je otvoren do 19. rujna. Kriterij: najniža cijena.

Za financiranje novih investicija Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za kreditno zaduženje u visini od 200 milijuna kuna.

U samom natječaju ne precizira se što bi se tim novcem pokrenulo od brojnih novih projekata koje je za jačanje atraktivnosti hrvatske metropole najavljivao proteklih tjedana gradonačelnik Milan Bandić, od gradnje sljemenske žičare, obnove 500 gradskih fasada, potom tramvajskog povezivanja Zagreba i zračne luke te Velike Gorice, do projekta gradnje Jarunskog mosta te denivelizacije rotora na Rementincu, čime bi se riješio jedan od prometnih čepova u Zagrebu. Novi kredit traži se na pet godina, uz rok otplate u osam polugodišnjih rata po isteku "grace perioda" od godine dana, koji pak počinje teći od povlačenja zadnje tranše kredita. 

Izbori ga neće zaustaviti
Početak korištenja kredita Grad predviđa obaviti do kraja ove godine. Sam natječaj otvoren je do 19. rujna, a kriterij odabira najpovoljnije ponude bit će najniža cijena. Procijenjena vrijednost usluge prema uvjetima natječaja je 23 milijuna kuna plus PDV.

Novo zaduženje Gradu Zagrebu nakon odabira najpovoljnije ponude mora još odobriti Vlada RH, no takva odluka neće ovisiti i o skorim parlamentarnim izborima i formiranju novog postava u Banskim dvorima jer takve odluke može odobriti i tehnička Vlada. To se u slučaju Zagreba već dogodilo potkraj prošle godine, kad mu je za vrijeme tehničkog obavljanja poslova Vlada Zorana Milanovića odobrila kredit kod Erste & Steiermaerkische banke. 

Zeleno svjetlo za 190 mil. kn 
S tada odobrenih 190 milijuna kuna kredita, koji je Zagreb uzeo na rok otplate od pet godina uz godinu počeka, predviđeno je financiranje ustanova kulture, objekata predškolskih ustanova, školskih, sportskih, zdravstvenih i objekata socijalne srbi te gradnja nerazvrstanih cesta.

Komentari (3)
Pogledajte sve

A šta očekivati od u duši SDP-ovca koji i dalje štiti i veliča dokazanog zločinca Josipa Broza Tita ?

Kao što su nas zadužili Milanovićevi Kukuriku SDP-ovci (100 miliardi !) tako radi i Bandić.

Sve se bojim što će se sve naći u ormaru kad Bandić nebude gradonačelnik. Pitanje je koliko iznosi ukupni dug koji su namlatii.

http://zse.hr/userdocsimages/prospekti/ZGHO-O-237AProspekt-1572016151937.pdf

Pogledajte prospekt nedavno izdane obveznice holdinga od 1.800.000.000 kuna, str. 25 i str. 26. bilanca i stanje ukupnog duga 12.871.830.000. Tko će vratiti toliki dug, pričamo o skoro 13 milijardi kuna. Zagrepčani daj se probudite, ovo je čista lobotomija. Uopće mi nije jasno kako ovo više možete trpiti. Postavlja se pitanje koliki je zapravo ukupni dug grada zagreba, ovo vam je zadnja prilika da se probudite, sutra ce biti kasno kad vam te banke krenu otimati te divne fontanice i dizati cijenu lijepo obojanih parkirnih mjesta.

New Report

Close