Andrej Plenković: Nezaposlenost u Hrvatskoj najmanja od 1990. godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2017. u 12:24
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Istodobno raste i zaposlenost, naglašava premijer te očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata “dođe do 68 posto zaposlenosti u Hrvatskoj”.

Sastanci članova Vlade s predstavnicima županija, gradova i općina bit će sustavna praksa kako bi se izvukla maksimalna korist za ukupni razvoj Hrvatske, a načelo rada bit će duh partnerstva, istaknuo je premijer Andrej Plenković u Požegi na sastanku članova Vlade s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina.

Prvi sastanak u ovom formatu, s ciljem uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama održan je u Banskim dvorima 19. prosinca prošle godine i tada je dogovorena praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, u cilju njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, a Plenković je danas naveo da će se takvi sastanci održavati dva puta godišnje, u lipnju i prosincu.

Ovakvi sastanci bit će sustavna praksa, što, nažalost, do sada nije bio slučaj, ustvrdio je. "Ponekad se čak činilo kao da živimo u dva paralelna svijeta, pa su župani imali svoje kolegije u okviru Zajednice županija, a susreti s Vladom bili su više ad hoc karaktera. A ova Vlada posebno cijeni ulogu županija i vas koji ste dobili povjerenje na izborima prije nekoliko tjedana", naglasio je Plenković.

Duh partnerstva između središnje i županijske te gradskih i općinskih vlasti ključno je načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i nastojati izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske, poručio je.

Većina ministara obišla je gotovo sve županije u okviru svojih aktivnosti i s takvim temom ćemo nastaviti, najavljuje premijer te ocjenjuje da će se rezultati takvog pristupa pokazati za četiri godine.

Svaki od sastanaka imat će specifičnu temu, a danas su to Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine koju nazočnima predstavlja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Premijer je naveo da je od sastanka u prosincu prošle godine usvojen Zakon o sufinanciranu stambenih kredita za koji drži da će biti izrazito dobro prihvaćen na razini županija, posebno kod mladih obitelji.

Navodi i da su od prije dva dana na snazi zakonske odredbe kojima su povećane rodiljne naknade, kao i da je potpisan niz ugovora vezanih uz bolju dostupnost zdravstvene zaštite, a ističe i da je u planu osnivanje područnih ureda Ministarstva državne imovine u Osijeku, Splitu i Rijeci. Time će se, kazao je, omogućiti da se u mnogim županijama stavi u funkciju neiskorištena državna imovina koje ima puno.

"Tu posebno očekujemo dodatnu suradnju s DORH-om s obzirom na njihove nadležnosti i upravo ta neiskorištena imovina može nam pridonijeti za regionalni razvoj", kazao je.

Tijekom dana premijer i članovi Vlade nazočit će u Požegi i predstavljanju Programa za zapošljavanje žena  "ZAŽELI“, ukupno vrijednog 400,9 milijuna kuna, a Plenković ističe da je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170 tisuća što je "najniži broj u apsolutnom iznosu od 1990. godine".

Istodobno raste i zaposlenost, naglašava premijer te očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata "dođe do 68 posto zaposlenosti u Hrvatskoj". "A s ovim trendovima i mjerama koje ćemo poduzimati vjerujem da smo na dobrom putu", rekao je.

U ime Zajednice županija obratio se njezin predsjednik i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji očekuje da se Hrvatska u konačnici decentralizira u funkcionalnom i financijskom smislu", a današnji sastanak, kazao je, priprema je i podloga upravo za to.

Kao domaćin nazočne članove Vlade, predstavnike Sabora, Ureda predsjednice te županija, gradova i općina, pozdravio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević kazavši kako je sastanak dokaz da je Vlada okrenuta prema prostoru Slavonije koja očekuje konkretne mjere, potporu i promišljanje kako podići životni standard.

"Današnji dan i razgovori sigurno idu u tom smjeru i u ime svih stanovnika županije zahvaljujem", kazao je Tomašević.

Tijekom dana u Požegi će bit održana i 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojem će ministrica Žalac predstaviti provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a posebno će biti riječi o ugovorenim projektima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Komentari (10)
Pogledajte sve

kakav utjecaj u statistici na ovaj rezultat ima broj Srba, koji su napustili Hrvatsku, pozitivan ili negativan

***ovaj ak tak nastavi svojim izjavama bude i tulavog Milanovića nadmašil

Aleksandar u kope, Koly u špade

da…samo što je 1990. bilo 4,8M stanovnika 1,7M osiguranika i 0,6M umirovljenika te 0,2M nezaposlenih dok 2016. imamo 3,8M stanovnika(birački popis) ,1,4M osiguranika te 1,4M umirovljenika sa razlikiom da jena drž i javni sektor otpada više od polovice zaposlenih

Evo što se, ukratko, a najbitnije, desilo u RH u posljednjih 25 godina.

također, važno je prisjetiti se da nakon 1990, na koju se premijer poziva, osim rata, kreće i zločinački Hdzeovski pohod na cjelokupnu “narodnu” imovinu, prvo pretvorbom a zatim i privatizacijom kojom je izbrisano 80% hr. ekonomije…

New Report

Close