Andabak ulaže 5 milijuna kuna u aerodrom

Autor: Marija Brnić , 27. listopad 2016. u 08:02
Investiciju osigurava većinski vlasnik aerodroma, hotelska kuća BlueSun/Ana Hero

Radovi na pisti bi trebali biti okončani do kraja travnja, kako bi se mogla koristiti već u sezoni 2017.

Kroz dva tjedna na bračkom aerodromu započet će radovi na izgradnji piste koja će već u idućoj godini maloj otočnoj zračnoj luci omogućiti višestruko povećanje prometa. Uprava Aerodroma Brač na temelju javnog natječaja odabrala je izvođača radova na gradnji uzletno-sletne staze s okretištem, varaždinsku građevinsku tvrtku Colas, koja će za dva milijuna kuna produljiti postojeću pistu.

 

Peović

Poseban aranžman s TUI-jem dovest će na Brač novih 30.000 putnika.

Stižu velik avioni
Prema riječima predsjednika uprave Aerodroma Brač Tončija Peovića, dugogodišnjeg direktora zračne luke Dubrovnik te potom i u zagrebačkoj zračnoj luci, radovi bi se trebali odvijati paralelno s redovnim prometom. Produljenje piste sa sadašnjih 1440 na 1760 metara nužan je korak da bi se prilagodilo potrebama avioprijevoznika i omogućio slijetanje aviona i do 150 sjedala s cijelog europskog tržišta, ističe Peović.  Ukupno će u projekt biti investirano pet milijuna kuna, a cjelokupnu investiciju osigurava većinski vlasnik hotelska kuća BlueSun u vlasništvu Jake Andabaka, u čijem posjedu je i nekoliko hotela na otoku.

Bluesun je realizaciju produljenja piste pomogao i zemljištem na kojemu će se realizirati projekt, što je u pravilu glavni problem za takve zahvate svih zračnih luka u Hrvatskoj. Vrijednost tog zemljišta uskoro će biti unesena i u temeljni kapital Aerodroma.  Sami radovi na pisti bi, pak, trebali biti okončani do kraja travnja, kako bi se moglo startati s punim kapacitetima već u sezoni 2017. Peović stoga očekuje i da će se ovogodišnji rast prometa u bračkoj zračnoj luci iduće godine uvelike povećati. 

Brač na dohvat ruke
Naspram 10 tisuća putnika koliko ih je brački aerodrom imao prethodne dvije godine, ove godine ostvaren je porast od preko 40 posto i na razini godine broj će gotovo dosegnuti 15 tisuća putnika. Već sada se, pak, ugovaraju letovi za iduću sezonu, a uz dosadašnje partnere poseban angažman dogovara se s TUI-jem koji bi na Brač trebao donijeti oko 30 tisuća putnika.

Riječ je, kaže Peović, o putnicima koji su dosad slijetali u splitsku zračnu luku, pa će se za njih skratiti put do Brača, a ujedno i rasteretiti splitski aerodrom koji je prebukiran u špici sezone.  Brački je aerodrom inače osnovan 1992., a 2007. je investirano u terminal koja ipak nije rezultirala isplativosti luke. Ulaganje u produljenje piste i omogućavanje povećanja zračnog prometa te dolaska većih charter letova potvrđuju i da su vlasnici bračkog aerodroma odustali od ranijih najava da će ugasiti taj najveći otočki aerodrom u Hrvatskoj. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A nije li Riječki na otoku Krku veci?

New Report

Close