Andabak povećava vlasničke udjele u Zlatnom ratu te hotelima Brela i Tučepi

Autor: Ivica Profaca , 02. studeni 2010. u 22:00

Andabak će skupo ‘platiti’ pretvaranje pozajmica u dionice jer se obračuni rade prema nominalnoj cijeni dionice od 370 kuna, a ona danas vrijedi 10 puta manje

S dosta velikom preciznošću može se predvidjeti kako će poduzetnik Jako Andabak provesti 15. i 16. studenoga. Prvoga dana bi trebao stići do Bola gdje ga čeka Izvanredna glavna skupština Zlatnog Rata d.d., čiji je većinski vlasnik Sunce Koncern, kojega Andabak dijeli pola-pola s grčkim MIG-om. Dan poslije u Tučepima treba sudjelovati na Izvanrednoj skupštini Hotela Tučepi, također članu Sunce Koncerna. Nekoliko sati poslije već mora biti u Brelima gdje se održava Skupština Hotela Brela, još jednog člana koncerna. No te skupštine neće biti samo rutinske, makar bi glasovanje moglo biti takvo. Na njima će se znatno povećati vlasnički udjeli Sunce Koncerna u tim tvrtkama iz sastava grupacije Bluesun Hotels & Resorts. Sunce Koncern će, naime, na skupštinama dokapitalizirati bolske, tučepske i breljanske hotele i restorane za iznos koji im je u nekoliko navrata davao kao pozajmice.

Kamate se moraju platiti
Sunce Koncern je posudilo novac vlastitim hotelima, a onda umjesto da zajmove vrati, većinskim glasovima na Skupštini odlučio povećati svoj udjel, smanjujući udjele drugih dioničara. Kamate na zajmove ne ulaze u promjenu temeljnoga kapitala pa će ih sve tri hotelske tvrtke svejedno morati platiti Sunce Koncernu. “Istina je, mi ćemo dobiti nešto veći postotak, ali kako smo izrazito većinski vlasnici, to nam ipak ne vrijedi toliko koliko ćemo platiti”, komentira Jako Andabak. Zlatni rat dosad je imao temeljni kapital od 204,358.030 kuna, podijeljenih na 552.319 redovnih dionica. Sada bi se priznavanjem dospjelih pozajmica povećao za nešto više od 64 milijuna kuna, odnosno na točno 268,442.030 kuna, a Sunce Koncernu će pripasti 173.200 novoizdanih dionica, čime će svoj vlasnički udjel povećati sa 67,03 na 74,9 posto. Istodobno će se proporcionalno smanjiti udjeli svih drugih dioničara. Primjerice, Hrvatskom fondu za privatizaciju udjel se smanjuje sa 0,83 na 0,63 posto. Inače, svi obračuni rade se prema nominalnoj cijeni dionice od 370 kuna, a danas ona vrijedi gotovo deset puta manje pa je 6. listopada bila na oko 38 kuna. “Baš je u tome najveća vrijednost naše dokapitalizacije jer ćemo pretvaranjem pozajmica u dionice svaku platiti puno više nego ona doista vrijedi na tržištu. Zbog toga nismo ni očekivali otpore kod drugih dioničara jer mislim da bi samo budala mogla imati nešto protiv toga da im se na ovaj način povećava vrijednost tvrtke čiji su suvlasnici”, kaže Andabak. Računica koju navodi vrijedi za sve tri tvrtke. U slučaju Zlatnog rata u dionice se pretvara nekoliko kratkoročnih zajmova Sunce Koncerna danih između veljače i svibnja, koji su na naplatu stigli 30. rujna. U veljači 2010. pozajmica je iznosila 5,218.932 kune, a u ožujku su stigle dvije od 10,727.805 kuna, odnosno 54,981.692 kune. Od ovoga drugog zajma u temeljni kapital ušlo je 25,977.262 kune. Posljednji zajam od 22,16 milijuna kuna u Bol je stigao sredinom svibnja.

Ista formula za tri hotela
Ista procedura, samo s različitim brojkama, provest će se i u druge dvije hotelske tvrtke. Hotelima Tučepi temeljni kapital se povećava sa 164,46 milijuna kuna podijeljenih na 548.200 dionica nominale od 300 kuna na 208,109.700 kuna, uz povećanje broja dionica na 693.699. Time će se udjel Sunce Koncerna povećati sa 89,13 na 91,4 posto. U tučepskom slučaju riječ je o ukupno tri zajma vrijedna nešto više od 12,8 milijuna kuna te dva ugovora o prodaji potraživanja i kamata Sunce Koncernu “teških” 30,82 milijuna kuna. Svi su potpisani u veljači i ožujku, a dospjeli su na naplatu posljednjeg dana kolovoza. Inače, posljednji put dionicom Hotela Tučepi na Zagrebačkoj burzi trgovalo se još u travnju po cijeni od oko 70 kuna. Dakle, i ovdje će Andabak i njegovi partneri iz Sunce Koncerna svaku dionicu “platiti” 230 kuna više nego što realno vrijedi. U Hotelima Brela je razlika između plaćene i realne cijene 135 kuna. Temeljni kapital je bio 136,821.800 kuna, podijeljenih na 684.105 redovnih dionica nominale 200 kuna, a kada se u rujnu njima posljednji put trgovalo, cijena je bila 65 kuna. Nakon skupštine kapital “skače” na za 64,8 milijuna na 201,621.000 kuna, a udjel Sunce Koncerna raste sa 84,65 na 89,58 posto. I ovdje je riječ o četiri ugovora o pozajmici iz u veljače i ožujka, s rokom naplate 30. rujna, od kojih je najveći dosegnuo nešto više od 40 milijuna kuna. I opet kamate ne ulaze u novi iznos temeljnoga kapitala, ali je od jedne od spomenutih pozajmica u kapital ušao samo manji dio. “Kao dosadašnji većinski vlasnik nećemo previše dobiti, niti je to više moguće kad netko ima tolik udjel koliki mi imamo. No, promijenit ćemo krvnu sliku svih tih tvrtki i stvoriti temelj za njihov daljnji razvoj”, zaključuje Andabak. A razvoj bi trebala pogurati i završena turistička sezona premda je sam Andabak ocjenjuje ne previše entuzijastično: “Kako je počela, dobro je i ispala.”

Što kaže HFP kao najveći mali dioničar

‘Vjerujemo da Andabak radi u interesu tvrtki’
S obzirom na iznimno male udjele koje u Zlatnom ratu te hotelima Brela i Tučepi imaju ostali dioničari, jasno je da Andabaku neće biti problem dobiti potreban broj glasova. Najviše među malim dioničarima u svim trima tvrtkama ima HFP: u Zlatnom ratu 0,83%, u Hotelima Brela 4,14%, a u Hotelima Tučepi 3,54%. Iako ih to čini uvjerljivo drugim najvećim dioničarima, takvim udjelima ne mogu nikako utjecati na odluke. Kako nam je rekla glasnogovornica HFP-a Mihaela Felker, “pretvaranje potraživanja u ulog od strane većinskog vlasnika stvar je njegove poslovne odluke koju odobrava Skupština”. “S obzirom na činjenicu da u temeljnom kapitalu navedenih društava država sudjeluje u vrlo malom postotku, što znači da nema svoje predstavnike ni u upravama ni u nadzornim odborima, pretpostavljamo da je većinski vlasnik u suradnji s organima upravljanja donio odluku u najboljem interesu za društva”, stoji u šturom odgovoru iz HFP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close