Ako projekt zapne, država će zemlju uzeti po kratkom postupku

Autor: Suzana Varošanec , 26. rujan 2012. u 22:00

Javna poduzeća dala su Vrdoljaku popis planiranih projekata kako bi se provjerilo kako oni stoje u prostornim planovim gradova i općina

Lokalni prostorni planovi morat će se u tri mjeseca usklađivati s državnim strateškim projektima, a država će imati i pravo izvlaštenja zemljišta, kako bi se hitno realizirale strateške investicije! To je ideja novog strateškog plana razvoja Hrvatske te novog zakona o stateškim investicijama koje je najavio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Cilj je, po njegovim riječima, ubrzati investicije, pa će novi sustav početi djelovati već od početka 2013.

Čini se da je projekt TE Plomin C kojeg Vlada smatra strateškim projektom posljednja kap koja je prelila čašu, te se ubuduće kane izbjeći nategnuti odnosi između državne i lokalne vlasti kad su po srijedi investicije od strateške važnosti za cijelu zemlju. Čačić je objašnjavajući novine ustvrdio da će se tako onemogućiti lokalne političke igre, dok će se državi omogućiti da definira strateške projekte u koje će se lokalna vlast pod hitno morati uklopiti. Da nije riječ o “tigru od papira” nego o zaokretu kojim će se zbog prioritetnog nacionalnih interesa kakvo je pokretanje gospodarskog razvoja nakon četiri godine recesije izbiti karte iz ruku lokalnoj vlasti tamo gdje zatreba, potvrdili su nam izvori bliski Vladi. Za izradu novog zakona o strateškim investicijama zaduženo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te će, doznajemo, sa njegovim sadržajem izaći pred Vladu u drugoj polovici listopada. “Zakon će biti kratak i efikasan u cilju ubrzanja strateških investicija, i trajat će do kompletnih izmjena cijelog sustava zakona koji reguliraju područja prostornog uređenja i građenja za što, pak, treba malo više vremena”, rekao nam je upućeni izvor. Novi zakon bi tako trebao riješiti nekoliko glavnih pitanja. Tiču se pitanja o dodjeli koncesija, te imovinsko-pravnih odnosa koji su često bili problem za realizaciju investicija, dok će sada omogućiti bitno ubrzanje izvlaštenja. Ono što je pritom jednako važno je i nova ovlast Ministarstva graditeljstva na čelu s ministrom Ivanom Vrdoljakom pošto će za sve strateške projekte po novome ono izdavati potrebne dozvole. U završnici je i drugi posao koji je preduvjet za ubrzanje realizacije strateški važnih ulaganja za Hrvatsku, pa će se, kaže naš izvor, konačno stati na kraj praksi postavljanja prepreka tako što projekte nisu isplanirali na lokalnoj razini u gradskim i županijskim planovima.

Naime, posrijedi je nova strategija prostornog uređenja za koju se očekuje da će je Sabor donijeti do kraja godine. Taj dokument nije mijenjan desetak godina, a nova bi strategija bit će temelj da se sve strateške investicije ubrzaju pošto će se lokalna vlast pod hitno morati uklopiti. Cijeli program za akceleraciju investicija na tragu je poruke Čačića da “sudbina zemlje ne može biti predmet ničijih sitnih interesa, malih političkih igara radi skupljanja bodova”. Kako je on definirao predstojeći proces, strateške investicije bit će definirane ubrzo, a Vlada, ako je nešto bitno za zemlju, donosit će odluke i stvari će se realizirati. Na Čačićevu imperativu da “moramo pokrenuti rast” intenzivno rade u resoru ministra Vrdoljaka jer doznajemo sva javna poduzeća dostavila su popis svojih planiranih kapitalnih projekata kako bi se provjerilo kako oni stoje u prostornim planovim gradova i općina. Uskoro će lista projekta sa njihovim “statusom” biti predstavljena na Vladi koja će definirati koji su projekti od strateške važnosti. Samo oni će se realizirati po novom zakonu o sukladno novoj strategiji prostornog uređenja, tvrdi izvor.“Praksa pokazuje da što je veća investicija – više je prepreka. Najveća su kočnica prostorni planovi”, zaključio je naš izvor.

Tri ključna oružja

Dodjeljivat će se koncesije za strateške projekte koji su od nacionalne važnosti za pokretanje rasta

Rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, koji su se dosad pokazali kao velika kočnica ulaganjima

Umjesto lokalne vlasti dozvole za strateške investicije izdavat će ministarstvo graditeljstva

Komentirajte prvi

New Report

Close