Agrokor pretekao Inu i zauzeo poziciju najveće tvrtke u državi

Autor: Marina Šunjerga/VL , 03. rujan 2014. u 11:10
Photo Patrik Macek/Vecernji list

Ako je parametar neto dobit, prva je u regiji Naftna industrija Srbije, a drugi Hrvatski telekom.

Agrokor je pretekao Inu po prihodima i zasjeo na vrh ljestvice dvanaest hrvatskih tvrtki koje su se uspjele plasirati među 500 najvećih tvrtki u srednjoj Europi.

Konzultanti Deloittea veličinu tvrtki mjerili su po prihodima iz 2013., a za posljednje mjesto na listi bilo je potrebno ostvariti promet od najmanje 477 milijuna eura. Među svim tvrtkama srednje Europe Agrokor je na 27. mjestu, s 3,98 milijardi eura prihoda. Dogodine će znatno napredovati jer će se konsolidirati i prihodi Mercatora, koji je na listi zauzeo 51. mjesto. Energetske tvrtke najveće su po prihodima, pa tako poljski PKN Orlen i mađarski MOL drže prva dva mjesta, dok je treća češka Škoda.
 

Najveći prosječni rast prihoda u odnosu na 2012. imale su tvrtke iz prerađivačkog sektora, 10 posto, a najveći je pad i dalje u građevinskom sektoru, 15,7 posto. Ako se kao parametar uzme neto dobit, najuspješnija tvrtka u užoj regiji je Naftna industrija Srbije s 428 milijuna eura dobiti, što je sedam posto više nego prethodne godine. Na drugoj poziciji je Hrvatski telekom, s 190 milijuna eura dobiti. Četvrto mjesto na listi najprofitabilnijih zauzeo je HEP. Na listi nema Adris grupe te još nekih tvrtki koje su sinonim uspješna poslovanja.

"Kao parametar uspjeha ne treba uzimati samo prihode ili neto dobit, jer Adris grupa zasigurno je jedna od najbogatijih tvrtki u Hrvatskoj s najviše raspoložive gotovine, a na listi nije našla mjesto", komentirao je Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, koja je na 332. mjestu u srednjoj Europi. Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz energetskog sektora te iz potrošačkog sektora i transporta. Za Agrokorom i Inom ove godine slijedi HEP, koji se s ostvarenih 1,73 milijardi eura prihoda našao na 95. mjestu. Na listi je i Konzum kao 105. najveća tvrtka, T-HT grupa na poziciji 217., Roglić grupa na 249. mjestu te HEP Operater.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sramota što su Hrvati dopustili da Mađari naprave od INE.

Sramota je da ih je lokalni trgovac, čiji se asortiman zasniva na uvozu, prestigao.

To što je Agrokor, trgovačka kuća najveća tvrtka dovoljno govori o strategiji ove države i njezine promašenosti.

Nama treba novi Matija Gubec, jer smo opet dovedeni na nivo obespravljenih kmetova.

S time da sve stranke smatram nesposobnijima od onog Tahijeveg komornika kaj je ubiral desetinu (ne 28 %) i žene za prvu bračnu noć.[emo_ljut]

Došao dan kad Todorić može pitati: pošto Hrvatska!!! Niti jedna Vlada nije u stanju bez njegova blagoslova u sadašnjim uvjetima mijenjati zakone ili vuči samostalne poteze i u politici i u gospodarstvu!!! Dasa živi na leđima radnika koji rade za minimalac i dobavljača koje ucjenjuje i cijenama i dugim rokovima plačanja. Vidjeti ćemo kako će raditi u Sloveniji! Ako će na taj način poslovati tamo, da kasni i po 5 ili 6 mjeseci sa plačanjem, dežela za godinu dana ide u bankrot, s obzirom na veličinu i broj stanovnika. Isti je slučaj i sa Vindijom; zatežuči rok plačanja partnerima na 6 ili 7 mjeseci, Drk partnere defakto plaća njihovim vlastitim novcem, kojega je usput već “okrenuo” tri ili četiri puta prije nego je platio robu dobavljaču ili uslugu distributeru!
[emo_mrgud]

New Report

Close