Agrokor otkupio 4% dionica od EBRD-a za 100 mil. eura

Autor: Danijela Jozić/VLM , 04. lipanj 2013. u 22:00
Uoči finala za kupnju Mercatora promijenjena struktura u Todorićevu koncernu

Europska banka za obnovu i razvoj smanjila je vlasnički udio u Agrokoru na 4,37 posto.

Nakon sedam godina došlo je do promjene vlasničke strukture najvećeg koncerna u regiji: Agrokor je od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) otkupio natrag četiri posto dionica. EBRD je, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, sada vlasnik 4,37 posto Agrokora tj. ima 14.121 povlaštenu dionicu.

Iako je riječ o malim postocima, radi se o velikim financijskim preslagivanjima. Mada ni iz koncerna Ivice Todorića ni iz EBRD-a nismo mogli dobiti podatak o tome za koliko je novca Agrokor natrag otkupio dionice, izvori Poslovnog dnevnika tvrde da je riječ o transakciji teškoj oko sto milijuna eura. EBRD je u vlasničku strukturu Todorićevog koncerna ušao u srpnju 2006. preuzevši 8,33 posto dionica za 110 milijuna eura. Temeljni kapital Agrokora od 161,59 milijuna kuna podijeljen je tada na 296.250 redovnih dionica na ime Ivice Todorića te na 26.932 povlaštene dionice koje su pripale EBRD-u (nominalna vrijednost dionica je 500 kuna). U Agrokoru nisu htjeli komentirati najnovije odnose s EBRD-om. Neslužbeno doznajemo da je riječ o "manjem izlasku banke iz suvlasništva, da bi se uskoro kroz dokapitalizaciju vratila s puno jačim ulaganjem". Takav scenarij potvrđuje i odgovor koji smo dobili iz londonskog ureda EBRD-a.

 

Reiserer

EBRD je investirao u kapital Agrokora kako bi ojačao kompanijin razvoj i rast. Naša su ulaganja uvijek privremena i kako biznis u koji smo uložili napreduje i sazrijeva, EBRD smanjuje svoj udio

"EBRD je investirao u kapital Agrokora kako bi ojačao kompanijin razvoj i rast. Naša su ulaganja uvijek privremena i kako biznis u koji smo uložili napreduje i sazrijeva, EBRD smanjuje svoj udio. Upravo se to i dogodilo s Agrokorom: činjenica da smo smanjili vlasnički udio je odraz našeg povjerenja u kompaniju. Istodobno još uvijek zadržavamo dio dionica kako bi nastavili podržavati Agrokor posebno ako dođe do međunarodnih aktivnosti i ekspanzije", poručio nam je u utorak Axel Reiserer, iz EBRD-a. A osim što nije moguće dobiti službenu informaciju o tome koliko je Agrokor platio za četiri posto dionica, ne zna se niti kako je financirao povrat dionica. Naši izvori kažu da je najmanje 70 milijuna eura Ivica Todorić posudio od Ante Vlahovića, najvećeg dioničara rovinjske Adris grupe, što ne čudi s obzirom da njih dvojica imaju strateško partnerstvo. Navodno je  je riječ o posudbi uz konkretnu kamatu. Ostatak od 30 milijuna eura financirao je, doznajemo, sam Todorić povukavši dividendu. Todorić tako ima 94,2 posto dionica koncerna, EBRD drži 4,37 posto dok je 4.615 dionica (1,42 posto) ostalo skriveno na skrbničkom računu u Zagrebačkoj banci.  

A potencijalna snažna ekspanzija, koju spominju u EBRD-u, mogla bi se konačno i dogoditi u Sloveniji preuzimanjem 53 posto Mercatora. Agrokor je predao 410 milijuna eura tešku obvezujuću ponudu za Mercator u kojoj su mu financijski partneri Blackstone, fond One Equity Partners te EBRD. Posljednje informacije iz Ljubljane kažu da bi kroz tjedan do deset dana napokon mogao biti potpisan kupoprodajni ugovor (SPA – Sale and Purchase Agreement). No, to je tek početak obimnog višemjesečnog posla do zaključenja 'deala' jer se paralelno treba dogoditi i financijsko restrukturiranje Mercatora. Agrokor za ovaj posao ima osiguranu pola milijarde eura tešku prvoklasnu garanciju, a čitava konstrukcija bit će zatvorena kapitalom samog koncerna. Ivica Todorić će zbog preuzimanja Mercatora odraditi dokapitalizaciju Agrokora, u čiju vlasničku strukturu će ući upravo ranije navedeni financijski partneri. Oni bi, navodno, trebali postati suvlasnici koncerna oko 30 posto. 

Bivši ministar Šušteršič

Da sam dioničar NLB-a, tražio bih odštetu zbog sprečavanja prodaje Mercatora

Bivši slovenski ministar financija Janez Šušteršič se u intervjuu za Delo prije par dana obrušio na sadašnjeg ministra poljoprivrede Dejana Židana koji se protivi prodaji Mercatora Agrokoru. "Da sam dioničar NLB-a, razmislio bih o tužbi za naknadu štete protiv ljudi koji su spriječili raniju prodaju Mercatora i tako nanijeli štetu banci. Cijena Mercatora bila je dvostruko veća nego što je danas. Banke nisu dobile nikakav novac i morala ih je dokapitalizirati država", rekao je Šušteršič. NLB i Pivovarna Laško, te druge banke najveći su dioničari Mercatora, a Šušteršič se referira na raniju Agrokorovu ponudu koja je iznosila 221 euro po dionici (sad nudi 110 eura). Ministar Židan inače tvrdi da je Agrokorovo preuzimanje Mercatora neprijateljsko.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Zajedničko poduzeće Mercator-Konzum-Idea sigurno bi ostvarilo milijunske uštede kod nabave,to mu je glavni adut. A ostalo vjerojatno zatvaranja i otpuštanja prvenstveno u Hrvatskoj

Što se Merkarora tiče tu treba ne tri već deset puta odvagati prije nego stavi potpis na kupoprodajni ugovor!

Ima tu jedan užaljeni drug koji je vjerojatno dobio otkaz zbog slabih radnih navika. Očito se radi o sposobnom čovjeku koji ovlada raznim umijećima u radu s računalom ili mu to neko drugi pomaže s nakanom da naškodi Todoriću?!Da se salata i ostalo povrće konstantno osvježava svugdje u svijetu nije tajna.Da bi to morali u Beogradu raditi u WC-u i to u kanti koja služi za ribanje poda je deplasirano. Pa nisu Srbi govna da borave 24 sata na WC-u?! Valjda imaju i drugi prostor s vodom?!Pa kakva bi to bila trgovina u kojoj bi se mogao sav asortiman osvježavati s jednom kantom u WC-u za personal?! Ja razumijem uvrijeđenost tog gospodina s otkazom ali morao bi malo paziti komu upućuje poruke?! To danas ne prolazi ni kod djece a neće biti prvi koji je završio u zatvoru zbog širenja “lažnih” i “uznemiravajućih” vijesti bez dokaza!Pa makar bio i potpuno u pravu!Teško se je danas boriti protiv novih “bogova” isto kao nekada protiv onih starih!

Dakle, 4% otkupljeno naterag od EBRDa za oko 100 M eur te Blackstone, fond One Equity Partners i EBRD bi nakon dokapitalizacije bili u 30% Agrokora… shodno tome, za udio od 30% putem dokapitalizacije bi trebalo investirati oko milijardu eura u kapital Agrokora ?![emo_ooooo]

New Report

Close