Agencija masovno vrbuje doktore za rad vani, plaća 26.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2015. u 11:28
Foto: Thinkstock

Ciljana skupina su uglavnom liječnici sa specijalizacijom u dobi od 30 do 35 godina, ali i ostali iz medicinske struke.

Višnja Tadić 40-godišnja je medicinska sestra sa 22 godine radnog iskustva u KBC-u Rijeka, a trenutno radi na odjelu kardiokirurgije. U pratnji partnera Dragana, sa sinčićem u naručju, jučer je, kao i deseci mladih Riječana i Riječanki, obilazila štandove međunarodnog sajma poslova u zdravstvu koji je u Rijeci organizirala agencija Careers in White, piše Jutarnji list.

'Došla sam vidjeti koje su mogućnosti otvorene. Završila sam magisterij u sestrinstvu, što se kod nas posebno ne plaća, iako jedna godina košta koliko i doktorski studij, 9000 kuna godišnje. Grupica nas koji smo u toj struci borimo se da se to promijeni. U inozemstvu je situacija bitno drukčija, sestrinstvo kao struka bolje je prepoznato i plaćeno. Nemam neku posebnu zemlju u koju bih željela otići raditi, ali u svakom slučaju voljela bih da je to neka od zemalja engleskog govornog područja. Još je prerano govoriti o konkretnim planovima, samo se informiram', kaže Višnja.

'Ciljana skupina su uglavnom liječnici sa specijalizacijom u dobi od 30 do 35 godina, ali i ostali iz medicinske struke.

Hrvatski medicinari, prema statistici kojom raspolaže Careers in White, najčešće odlaze u Belgiju, Francusku i Njemačku. Stipe Matić 29-godišnji je liječnik iz Zagreba koji je osnovao vlastitu agenciju CroDoc Medical Recruitment, specijaliziranu za zapošljavanje u Velikoj Britaniji. Vodi je zajedno s mlađim bratom Krešimirom, koji nije iz medicinske struke. Stipe u Londonu radi kao kirurg po tzv. locum principu – to su liječnici koji nemaju stalno radno mjesto, nego uskaču kada je drugi liječnik iz njihova područja odsutan. U Engleskoj je, kaže Matić, to uobičajen način zapošljavanja, a hrvatski liječnici mogu na taj način raditi jedino ako imaju prethodno iskustvo u britanskom zdravstvu.

'I sam sam prije godinu i pol bio regrutiran u Englesku, prošao sam taj proces i osobno znam kako je raditi u tamošnjem zdravstvu. Osnovao sam agenciju na temelju vlastitih iskustava, zbog sve veće potrebe za radnim mjestima u zdravstvu u toj zemlji. Hrvatski liječnici izuzetno su cijenjeni jer su dobro educirani. Međutim, u vlastitoj su zemlji loše plaćeni i rade u neadekvatnim uvjetima.

U Engleskoj nas nema tako puno s obzirom na to kolika je ponuda radnih mjesta. Manjak liječnika je velik, oglasi kojima se traže objavljuju se svakodnevno. Traži se dvije godine iskustva i svatko tko zadovoljava taj uvjet može bez problema naći posao. Početnička plaća za specijalizante je, uključujući dežurstva, 2500 funti mjesečno. Najbolje su plaćeni konzultanti, koji godišnje zarade između 75 i 100 tisuća funti bruto bez dežurstava. Do te se pozicije može doći nakon desetak godina iskustva – priča Matić.

Potencijane kandidate, ističe Matić, prijava preko agencije ne košta ništa. Agencija se, naime, naplaćuje od bolnice koja liječnika zaposli.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Agencija regrutira skakace koji ce nekoliko godina raditi skacuci po potrebi i onda kao i ovaj osnovati agenciju za nove skakace. Kad si vec regrutiran i imas iskustva kao sto navodis, sto sebi ne nadjes stalno radno mjesto?

New Report

Close