Afera Hipokrat rezultirala najvećom optužnicom u hrvatskoj povijesti!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2013. u 22:30
Farmal (Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL)

Uskok je podigao optužnicu u aferi Hipokrat kojom je obuhvaćeno najviše optuženih u povijesti hrvatskog pravosuđa, protiv njih 364 i farmaceutske tvrtke Farmal.

Uskok je podigao optužnicu u aferi Hipokrat kojom je obuhvaćeno najviše optuženih u povijesti hrvatskog pravosuđa, protiv njih 364 i farmaceutske tvrtke Farmal zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Uskokovom se optužnicom predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi i još četvero direktora te tvrtke terete da su od 2009. do 12. listopada 2012. u Ludbregu radi što veće prodaje lijekova "ustrojili i vodili kontinuirano povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske" koji su od te farmaceutske kuće primali mito.

Oni su od okrivljenih stručnih suradnika, zaposlenika Farmala, tražili da u ime tvrtke kontaktiraju s liječnicima i ljekarnicima i nude im vrijednosne bonove i novac, plaćaju putovanja i daju druge darove u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti propisanih lijekova. Liječnicima su to nudili kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova, kaže se u priopćenju, objavljenom večeras na internetskoj stranici DORH-a, u kojemu se ne navode imena tvrtke ni okrivljenih.

Navodi se da su prvih pet okrivljenih predsjednik uprave, izvršna direktorica korporativnih poslova i nadzora prodaje; regionalni direktor sektora jug do lipnja 2012.; regionalni direktor tog sektora od lipnja 2012., koji je prije bio stručni suradnik; te regionalni direktor sektora sjever.

U akciji Hipokrat policija je 13. studenog prošle godine uhitila devetoro osumnjičenih, među kojima i predsjednika uprave Farmala Dražena Dedija s najbližim suradnicima, koji su kasnije zadržani je u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Radi ostvarenja svoga cilja, čelnici tvrtke zaposlili su 22 osumnjičena zaposlenika i stručna suradnika, koji su obilazili ordinacije i ljekarne.

Mediji su objavili da su osumnjičeni čelnici Farmala predsjednik Uprave Dražen Dedi, direktorica Jasne Majhen, te regionalni direktori sektora jug i sjever Siniša Vujaklija, Dragutin Ćaleta i Sanjin Kapetanović.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Alo , miami , javi se !

Sada kada imamo priliku iz prve ruke saznati o mitu i koruciji tebe nema na PD forumu.

Opiši nam kako ste za mito godinama obilazili besplatno svjetske destinacije koje nije uspio za života obići čak ni drug Tito !

Meni se čini da je ovaj proces samo još jedan način da se bavimo sitnim ribama dok se za to vrijeme događaju puno važnija štetna događanja. Do bankrota države ima oko 700 do 1000 dana.

Puno, puno veće zlouporabe zdravstvenog novca u koje je bilo uključeno 30-tak ravnatelja vodećih bolnica (sklapali su privatne ugovore o istraživanju tržišta s najvećim dobavljačima svojih bolnica) bile su prijavljene Račanovoj koalicijskoj vladi. REZULTAT:
1. Ministrica zdravlja i njen zamjenik podnijeli ostavke (zbog drugog razloga)
2. Ministar policije zaposlio svog sina u tvrtki najvećeg dobavljača zdravstva
3. Gradonačelnik (grad Zagreb je posrednim putem dioničar najvećeg dobavljača
zdravstva) je netransparentno i za višemilijunski iznos kupio nekretnine tog
dobavljača lijekova, koje ni dana danas nisu u funkciji grada
4. “PRIJAVITELJ” dobio izvanredni otkaz ugovora o radu i već 9 godine u postupku
pred sudom (u kojem su do sada izuzeta već 3 suca) pokušava dokazati da on
nije PRIJAVITELJ.

Od mene za sada samo toliko.

New Report

Close