Slovenska aviokompanija otkazala sve letove i ide u stečaj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2019. u 09:09
Foto: FrankHoermann/DPA/PIXSELL

Otkrio je i da bi za trenutno spašavanje tvrtke trebalo uložiti 28 milijuna eura te da je jedini izlaz u stečaju.

Slovenska aviokompanija Adria Airways podnijela je u ponedjeljak zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka.

Adria je obavijestila javnost da je uprava tvrtke zahtjev podnijela na Okružnom sudu u Kranju zbog nelikvidnosti kompanije, javlja Delo.

Nadležni sud sada ima dvodnevni zakonski rok u kojem treba donijeti odluku o otvaranju stečajnog postupka.

Tvrtka najavljuje da će otkazati sve predviđene letove.

Ovakav rasplet drame u Adriji zapravo je najavljen još jutros kada je slovenska vlada poručila da neće financijski pomoći posrnuloj aviokompaniji koja je u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest.

"Izvršili smo preciznu analizu stanja u Adriji i ustanovili da je financijska rupa bitno veća od očekivanja", kazao je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Otkrio je i da bi za trenutno spašavanje tvrtke trebalo uložiti 28 milijuna eura te da je jedini izlaz u stečaju.

Nakon toga, kaže Počivalšek, moguća su dva scenarija. Prema njegovim riječima, po prvom scenariju stanje na zrakoplovnom tržištu bi se samo po sebi reguliralo nakon nekog vremena jer bi veze iz Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge zrakoplovne kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove zrakoplovne tvrtke.

Dobivanje novih dozvola i licencija za potonji scenarij s novom tvrtkom trebalo bi od tri do šest mjeseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom Lufthansom koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo takve kompanije, kazao je Počivalšek, navevši kako je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprijevoznika.

Po ocjeni ministra gospodarstva, samo za očuvanje linija s europskim prijestolnicama s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 milijuna eura godišnje, što bi vlada bila spremna uložiti nakon što promijeni postojeći zakon o zrakoplovstvu, ali bi za osnivanje nove avio kompanije bilo potrebno osigurati politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.

Komentirajte prvi

New Report

Close