ACI iz nautičkog u kulturni turizam

Autor: Marija Crnjak , 10. studeni 2016. u 07:38
Obnova Ljetnikovca Sorkočević na rijeci Ombli/Foto ACI

ACI će dobiti visoku jedinstvenu novu ponudu u svom portfelju kojom će održivo upravljati.

ACI marina Dubrovnik Komolac postat će jedina marina na Jadranu koja ima kulturnu baštinu visoke vrijednosti u svom vlasništvu, i to zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz fondova EU za projekt Skala, projekt obnove Ljetnikovca Sorkočević.

ACI-u je u ovom krugu odobreno 2,7 milijuna kuna, odnosno oko 80 posto ukupnog troška pripreme dokumentacije za "provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine", a u planu je prijava i za financiranje nastavka projekta, otkrivaju nam u ACI-u. Partneri u projektu su im dubrovački Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva DEŠA i Hrvatski restauratorski zavod. Radi se o Ljetnikovcu s vrtom građenom krajem 16. stoljeća, najvećem ladanjskom kompleksu u regiji, te jednom od graditeljski najsloženijih.

Jedan je od brojnih ljetnikovaca dubrovačke vlastele koji su građeni u Komolcu u vrijeme Dubrovačke Republike, no do sada nije bio turistički i kulturno valoriziran. Objekt je upisan u registar kulturnih dobara RH, nalazi se s desne strane rijeke Omble, a čini ga monumentalna ladanjska kuća, vrt s perivojem, parter, sustav šetnica i pergola, četiri središnja vrtna lika s vrtno-gradbenim elementima te ribnjak.

 

2,7milijuna

kuna iz EU fondova odobreno je ACI-u za izradu projekta

"Projekt Skala obuhvaća rekonstrukciju ljetnikovca i uređenje njegova okoliša. U prostoru dvorca planirano je otvorenje muzeja, škole starih zanata, nove suvenirnice kao i radnje u kojoj će se prodavati alati korišteni u renesansnom razdoblju. Planirana je i obnova i izgradnja restorana te rekonstrukcija parka oko ljetnikovca. Cilj je projekta kreiranje nove kulturno-turističke destinacije u Komolcu kako bi se kulturna baština i identitet dubrovačkog područja valorizirali u turističkom i gospodarskom smislu", pojasnili su u ACI-u. U okviru projekta obnove i rekonstrukcije ljetnikovca Sorkočević Skala, cijela bi se destinacija brendirala kao kulturna i turistička atrakcija Komolca, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-Neretvanske Županije.

Nakon obnove danas derutnog ljetnikovca i njegova okoliša uspostavit će se novi sadržaji poput renesansnog festivala, raznih koncerata, čitanja poezije te sličnih kulturnih i turističkih događanja, koji će obogatiti destinaciju ponudom novih kulturnih i turističkih usluga.  "Provedbom ovog integriranog programa ACI će dobiti visoku jedinstvenu novu ponudu u svom portfelju, te će ACI marina Dubrovnik, Komolac postati jedina marina na Jadranu koja ima kulturnu baštinu visoke vrijednosti u svom vlasništvu te njome održivo upravlja", kažu u ACI-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close