Accor planira u Zagrebu otvoriti nekoliko hotela

Autor: Marija Crnjak , 10. ožujak 2016. u 08:04
Ibis je jedan od 17 Accorovih brendova

S potencijalnim partnerima pregovaramo o otvaranju nekoliko Ibis hotela u Zagrebu, potvrdio direktor Laurent Picheral iz Accor grupe.

Jedna od najvećih hotelskih grupacija Accor Hotels u bliskoj budućnosti planira otvoriti nekoliko svojih Ibis hotela u Zagrebu, o čemu se još uvijek pregovara s potencijalnim partnerima, potvrdio je za Poslovni dnevnik izvršni direktor Accor grupe za središnju i istočnu Europu Laurent Picheral. Picheral je bio jedan od panelista o hotelskim ulaganjima u široj regiji (od Poljske do Rumunjske) na Međunarodnom hotelskom investicijskom forumu (IHIF) u Berlinu.

Riječ je o jednoj od najznačajnijih investicijskih konferencija hotelske industrije u svijetu koja u Berlinu svake godine okupi svjetsku kremu, od hotelskih brendova do investitora koji traže nove prilike za ulaganje. Ove godine na IHIF-u je bilo oko dvije tisuće sudionika iz 73 zemlje svijeta, a uz potrese koje je na turističkom tržištu izazvala globalna političko-sigurnosna situacija jedna od glavnih tema konferencije bio je rast ekonomije dijeljenja i utjecaj na hotelsku industriju, koja je prisiljena na uvođenje inovacija i snažnije korištenje tehnologije. Hrvatskoj je u fokusu i dalje privlačenje stranih investitora i hotelskih brendova, a sudionici panela složili su se da Hrvatska polako dolazi u fokus investitora, iako je to još jako daleko od potencijala.

Pozitivne primjere iznijeli su Otmar Michaeler, izvršni direktor Falkensteiner Michaeler grupe, koji je ustvrdio da se ulagačka klima u Hrvatskoj u posljednjih pet do sedam godina značajno poboljšala, te Ivan Paladina, predsjednik Uprave IGH te predstavnik Avenue grupe, koja je odabrana za ulagača u Kupare. Panel je vodio Siniša Topalović, direktor zagrebačkog ureda Horwath HTL-a, koji već godinama aktivno sudjeluje na IHIF-u.  Iako ima puno potencijala, spomenuta regija u posljednjih pet godina uzela je tek pet posto ukupnih investicija u svjetsku hotelsku industriju. Iznimke su neke poljske destinacije koje su prepoznale važnost skandinavskog tržišta, Crna Gora s projektima kao što je Porto Montenegro, ali i i Split, s porastom turističkog prometa, te Dubrovnik, koji je postao top središte filmske produkcije.

Pokazalo se da je zbog rasta standarda lokalnog stanovništva Rumunjska trenutačno hit destinancija za ulaganje, dok im je Albanija kao gotovo potpuno turistički nerazvijena najveći izazov.  Ibis je, inače, jedan od 17 Accorovih brendova. Riječ je o "economy" ili middle scale brendu. Pod različitim brendovima Accor grupe posluje 3900 hotela, od toga je njih 1288 u vlasništvu kompanije koja djeluje i kao operater i kao investitor. Nešto više od četvrtine portfelja posluje u Francuskoj, oko 11 posto na Mediteranu, a Accor Grupa lani je imala 5,5 milijardi eura prihoda.

Pohvale Bobanu

Ivan Paladina: Uskoro potpis za Kupare 
Ivan Paladina potvrdio nam je jučer da je usuglašen tekst ugovora za realizaciju projekta Kupari s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, Ministarstvom turizma i ostalim partnerima, pohvalivši novog predstojnika Tomislava Bobana. "Od dana imenovanja novi predstojnik DUUDI-ja pokazao je iznimno kooperativan i brz način komunikacije i ne vidim razloga da najdulje za dva tjedna ne budemo pozvani na potpisivanje. Jedva čekamo početi s realizacijom, posebno nakon ove prilike da projekt Kupari predstavimo na ovoj konferenciji, kazao je Paladina.

Komentirajte prvi

New Report

Close