„3 Grgura“ spajaju Varaždin, Split i Nin

http://www.varazdin.hr/ http://www.varazdin.hr/

Projekt je javnosti predstavljen danas, uz obnovljeni kip Grgura Ninskog koji se u Splitu obnavljao od lipnja prošle godine.

3 Grgura“ – novi je projekt kulturne suradnje koji će spojiti Varaždin, Split i Nin, gradove koje krase Meštrovićevi spomenici Grguru Ninskom. Projekt je javnosti predstavljen danas, uz obnovljeni kip Grgura Ninskog koji se u Splitu obnavljao od lipnja prošle godine. U društvu splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i gradonačelnika Nina Emila Ćurka, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je kako je projekt „3 Grgura“ samo nastavak suradnje iz prošlosti koji će obuhvatiti kazališne predstave i druge kulturne manifestacije.

Inače, Meštrovićev Grgur Ninski, visok 7,7 metara, prvi je put postavljen na splitskom Peristilu 1929. Godine, a autor je izradio još jednu manju inačicu izmijenjena stava prema kojoj su u bronci izlijevana  još dva spomenika. Jedan je postavljen u Varaždinu 1931. godine, a u Ninu 1969. godine.  Danas pak, osim spomenika,  Split, Varaždin i Nin spaja i zajednički kulturni projekt "3 Grgura", nastao na inicijativu splitskih i varaždinskih umjetnika Stojana Matavulja i Stivija Vučkovića.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve