13.491 nezaposlenih ove je godine odrađivalo javne radove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 10:39
Ilustracija (PXL)

Vlada će i u proračunu za iduću godinu pokušati povećati izdvajanja za aktivne mjere politike zapošljavanja.

Vlada će i u proračunu za iduću godinu pokušati povećati izdvajanja za aktivne mjere politike zapošljavanja, a sigurno ih neće smanjivati, poručio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja.

Mrsić je najavio da će Vlada predložiti produljenje primjene tih mjera za još šest mjeseci, odnosno do 1. srpnja iduće godine kada se očekuje ulazak Hrvatske u EU, s tim da će se mjere proširiti i pojednostaviti kako bi im se olakšala primjena.

Izvijestio je da je u javne radove, kao jednu od mjera zapošljavanja, u prvih devet mjeseci ove godine bilo uključeno 13.491 nezaposlena osoba ili 64 posto više nego u istom razdoblju lani. Tom će se mjerom, najavio je, obuhvatiti i posebne društvene skupine (žrtve obiteljskog nasilja, ovisnici, branitelji i drugi).

Mjerom stručnog osposobljavanja za rad kroz stjecanje radnog iskustva bilo je obuhvaćeno 7393 osoba, od čega 3340 novouključenih ili 63,8 posto više nego lani, pri čemu se mjera proširila i na privatni sektor.

Mrsić se pohvalio i da se lani 40 posto mladih koji su bili uključeni u tu mjeru nije vratilo u evidenciju nezaposlenih, najavivši da će Zavod za zapošljavanje u iduće dvije, tri godine pratiti sve korisnike mjera te da će tada biti poznat i njihov stvarni učinak.

U prvih devet mjeseci ove godine mjerom obrazovanja za nezaposlene bilo je obuhvaćeno tek 1875 osoba ili 65 posto manje nego u istom razdoblju lani, što ministar pravda odlukom Vlade da se nezaposleni obrazuju samo za zapošljiva zanimanja, a ne da se umjetno smanjuje broj nezaposlenih.

Potporama za zapošljavanje bilo je uključeno 2850 osoba ili 79 posto više nego lani, a mjerom samozapošljavanja 673 osobe ili 41 posto više nego prošle godine. Mjera potpore za očuvanje radnog mjesta kroz skraćeni radni tjedan odnosila se na samo 170 osoba i nije naišla na interes poslodavaca, pa Mrsić najavljuje njezino pojednostavljenje i bolju reklamu kod poslodavaca.
Najavio je i mjeru sufinanciranja u iznosu od 50 posto ukupne plaće za prelazak starijih od 50 godina iz jedne tvrtke, gdje su proglašeni viškom, u drugu, a ta bi se mjera odnosila i na osobe s invaliditetom.

Izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja predlaže se, pak, redefiniranje pojma nezaposlene osobe bez radnog iskustva, kako bi se omogućilo stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju, što po sadašnjem zakonu nije bilo moguće.

Nezaposlenom bi se osobom, u tom smislu, smatrala osoba koja se u evidenciji tijela nadležnog za vođenje evidencije o nezaposlenima vodi duže od trideset dana i koja nema više od jedne godine evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno ostvaren staž mirovinskog osiguranja.

Time se skraćuje vrijeme vođenja u evidenciji s devedeset na trideset dana, te se ograničenje od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju zamjenjuje ograničenjem od jedne godine staža u zvanju za koje se nezaposlena osoba obrazovala i to bez obzira na ukupno ostvareni staž u mirovinskom osiguranju. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa omogućilo bi se i osobama koje su radni staž ostvarile kroz rodiljni i roditeljski dopust.

Komentirajte prvi

New Report

Close