ECB spreman na otkup državnih obveznica u 2015.

Autor: Ana Blašković , 26. studeni 2014. u 22:00
PD

Otkup obveznica bio bi po kapitalnom ključu pa bi prve u fokusu bile one njemačke.

Nakon što je prošlog tjedna čelnik Europske središnje banke Mario Draghi tržištima opet poručio da će reagirati bude li potrebe, u srijedu je njezin potpredsjednik Vitor Constancio najavio mogućnost da u idećem kvartalu ECB razmotriti otkup državnih obveznica. Pokaže li se da je postojeći paket pomoći nedovoljan, banka će otkupljivati obveznice članica ovisno o veličini svake pojedine ekonomije.

Nema ništa sporno

“Očekujemo da će prihvaćene mjere, unutar planiranog vremenskog okvira, dovesti bilancu na veličinu s početka 2012.”, rekao je Constancio u govoru u srijedu. “Ako ne, morat ćemo razmotriti opciju kupovanja druge imovine, uključujući i državne obveznice na sekundarnom tržištu”, rekao je Constancio.  Za kritičare takvih nekonvencionalnih poteza kojih je i u ECB-u, dodao je da bi kupnja prema kapitalnom ključu bila bi unutar mandata ECB-a i pravno bez zamjerke.

Prema pisanju Bloomberga, posljednje poruke iz ECB-a odražavaju stav da je banka spremna na dodatne injekcije kapitala bude li za njih potrebe i to, kako je rekao Draghi, “čim brže”. Ipak, iz Constancijev govora može se iščitati i konsenzus da Europska središnja banka treba pričekati dok se ne vidi doseg utjecaja postojećih mjera.

Odluka u prosincu

Kupnja državnih obveznica prema kapitalnom ključu značila bi da će prvi u fokusu biti njemački državni dug. Njemačka je uplatila oko 18 posto kapitala ECB-a, slijedi Francuska s 14 posto, Italija s 12 te Španjolska s 9 posto. Dosadašnji efekti mogli bi se znati u prosincu. Rezultati druge runde dugoročnih kredita bankama trebali bi biti poznati tek tjedan dana nakon ECB-ovog sastanka o monetarnoj politici 4. prosinca. Prvi rezultati u rujnu bili su slabiji od prognoza s tek 82,6 milijardi eura koliko su banke pozajmile. Na odluku će utjecati i inflacija čije se novo usporenje na 0,3 posto očekuje i u studenom.

Komentirajte prvi

New Report

Close