Dobit Zabe u prvih devet mjeseci prepolovljena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2017. u 12:13
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Troškovi poslovanja u prvih devet mjeseci iznosili su 1,355 milijardi kuna te su bili za 3 milijuna kuna ili 0,2 posto veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zagrebačka banka ostvarila je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dobit nakon oporezivanja od 509 milijuna kuna, što je za 55 posto manje nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 1,14 milijardi kuna.

Kako se navodi u financijskom izvješću objavljenom u utorak, smanjenje dobiti pod utjecajem je rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima. Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 1,12 milijardi kuna i veći su za 655 milijuna kuna nego lani.

Poslovni prihodi Banke iznosili su u prvih devet mjeseci ove godine 3,077 milijardi kuna i smanjeni su za 148 milijuna kuna ili za 4,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pritom je neto prihod od kamata iznosio 2,044 milijarde kuna, što je za 16 milijuna manje nego lani. Istodobno je neto prihod od provizija i naknada dosegnuo 800 milijuna kuna, što je za 50 milijuna ili 6,7 posto više, zahvaljujući porastu naknada za platni promet i naknada za kartično poslovanje.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi bili su 233 milijuna kuna, odnosno za 182 milijuna kuna ili 43,9 posto manji. U prethodnoj godini na rezultat je pozitivno utjecala neto dobit od prodaje udjela u Visa Europe Limited, napominje se u izvješću.

Troškovi poslovanja u prvih devet mjeseci iznosili su 1,355 milijardi kuna te su bili za 3 milijuna kuna ili 0,2 posto veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Neto krediti komitentima iznose 64,19 milijardi kuna te su bili za 1,4 milijarde manji nego lani. Ukupni volumen kredita smanjen je uslijed prodaje dijela neprihodujućeg portfelja, navodi Uprava.

Istodobno su depoziti komitenata, koji čine primarni izvor financiranja, krajem rujna iznosili 77,72 milijardi kuna te su bili za 1,43 milijarde kuna ili 1,9 posto veći.

Stopa adekvatnosti kapitala povećana je u tom razdoblju na 26,84 posto, odnosno za 66 baznih bodova, čime je potvrđena stabilnost i solidan potencijal Banke da podrži kreditnu aktivnost i amortizira eventualne rizike, kaže se u izvješću.

"Banka će u idućem razdoblju biti usmjerena na poticanje kreditne aktivnosti, transformaciju poslovanja s ciljem uvođenja novih proizvoda i usluga temeljenih na digitalnim tehnologijama te daljnje podizanje efikasnosti", zaključuje Uprava u izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close