Dionice u 2019. porasle 17 posto

Foto: Reuters Foto: Reuters

Usponom na rekordna 2933 boda S&P 500 izbrisao gubitke.

Manje od šest mjeseci trebalo je indeksu S&P 500 da izbriše sve gubitke tijekom velike rasprodaje dionica u prosincu koja je, prema tumačenjima američkih analitičara, pomogla u izbjegavanju recesije. Dow Jones ojačao je u utorak 145 bodova ili 0,55 posto, na 26.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na rekordnih 2933 boda. Nasdaq indeks skočio je 1,32 posto, na rekordnih 8120 bodova.

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija iz različitih sektora, od Coca-Cole i Twittera do Hasbroa i Lockheed Martina. “Ulagače su ohrabrili poslovni rezultati kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaju cijelo gospodarstvo. To je potaknulo tržišta”, kaže Tony Roth, direktor u tvrtki Wilmington Trust. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je nešto manje od 17 posto. Usponom S&P-a 500 na rekordnu razinu zaboravljen je prosinac koji je donio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu uslijed bojazni od dolaska recesije i trgovinskog rata. Prema mišljenju Kevina Barryja, glavnog investicijskog direktora Captrust Advisorsa, sadašnje razine S&P-a 500 su opravdane. “Rasprodaja u četvrtom tromjesečju ustvari je spriječila recesiju jer su političari odgovorili iznimno brzo. Predsjednici Trump i Xi ublažili su retoriku, a čelnik Feda Jerome Powell zaokrenuo je smjer monetarne politike”, kaže Barry za CNBC. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!