Dionice u 2019. porasle 17 posto

Foto: Reuters Foto: Reuters

Usponom na rekordna 2933 boda S&P 500 izbrisao gubitke.

Manje od šest mjeseci trebalo je indeksu S&P 500 da izbriše sve gubitke tijekom velike rasprodaje dionica u prosincu koja je, prema tumačenjima američkih analitičara, pomogla u izbjegavanju recesije. Dow Jones ojačao je u utorak 145 bodova ili 0,55 posto, na 26.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na rekordnih 2933 boda. Nasdaq indeks skočio je 1,32 posto, na rekordnih 8120 bodova.

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija iz različitih sektora, od Coca-Cole i Twittera do Hasbroa i Lockheed Martina. “Ulagače su ohrabrili poslovni rezultati kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaju cijelo gospodarstvo. To je potaknulo tržišta”, kaže Tony Roth, direktor u tvrtki Wilmington Trust. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je nešto manje od 17 posto. Usponom S&P-a 500 na rekordnu razinu zaboravljen je prosinac koji je donio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu uslijed bojazni od dolaska recesije i trgovinskog rata. Prema mišljenju Kevina Barryja, glavnog investicijskog direktora Captrust Advisorsa, sadašnje razine S&P-a 500 su opravdane. “Rasprodaja u četvrtom tromjesečju ustvari je spriječila recesiju jer su političari odgovorili iznimno brzo. Predsjednici Trump i Xi ublažili su retoriku, a čelnik Feda Jerome Powell zaokrenuo je smjer monetarne politike”, kaže Barry za CNBC. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve