Bez sufinanciranja iz EU kapitalni projekti ne bi bili ostvareni

Lovro Benčević, Miljenko Šoštarić, Stjepan Mihaliček i Ivan Vrhovec na panel diskusiji o razvoju grada putem europskih fondova/Jurica Galoić/PIXSELL Lovro Benčević, Miljenko Šoštarić, Stjepan Mihaliček i Ivan Vrhovec na panel diskusiji o razvoju grada putem europskih fondova/Jurica Galoić/PIXSELL

Grad puno radi na poboljšanju infrastrukture i uvjeta za tvrtke pa smo osigurali i 6 mil. kn (svih 100% iz EU) za cestu u zoni Pojatno.

Zaprešić je prošloga petka bio posljednji domaćin Regionalnih dana EU fondova u ovoj godini, a koje s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima financiranja koje pružaju EU fondovi organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s kolegama iz tijela u Sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Grad Zaprešić je samo jedan od primjera dobre prakse, a da je tome tako govori i činjenica kako je upravo edukacija o korištenju EU fondova održana u Objektu Vršilnica, čija je obnova rezultat projekta Novo ruho novih dvora vrijednog 4.855.637,50 kuna sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

EU sredstva jedan su od ključnih izvora financiranja gradskih investicija i velikih kapitalnih projekata, a bez kojih Grad Zaprešić u ovom trenutku ne bi mogao realizirati pojedine projekte. Kako objašnjava gradonačelnik Željko Turk u periodu od 2017. godine dosad imali su gotovo 33 milijuna kuna ugovorenih sredstava izvan Gradskog proračuna koja su pomogla da se obrade veliki kapitalni projekti, podigne kvaliteta življenja i ubrza razvojni ciklus Grada Zaprešića. Da su upravo europski fondovi hrvatska sadašnjost i budućnost, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Velimir Žunac.

 

Androlić

Predstavili smo mogućnosti financiranja ruralnoga razvoja.

"Mi smo najmlađa članica Europske unije tako da učimo, odrastamo i sazrijevamo u istom trenutku. Ova Vlada je napravila značajne iskorake, a koliko smo uspješni govori i činjenica kako smo u siječnju 2017. bili na samo 9 posto ugovorenosti EU sredstava, a do kraja ove godine bit ćemo na 60 posto", istaknuo je Žunac dodavši kako je preostalo još sredstava i mogućnosti budući da financijska perspektiva ne završava nakon 2020. kad je krajnje vrijeme za ugovaranje projekata, dok je njihova provedba moguća do 2023. godine. Vodeći se razvojnom strategijom, Grad Zaprešić u svojim strateškim odrednicama nastoji poticati poduzetnike i razvijati poduzetničku infrastrukturu.

Analiza gospodarstva iz 2017. pokazuje kako su najzastupljenija grane gospodarstva u Zaprešiću trgovina s 23% posto, a slijede ju uslužne djelatnosti sa 16% te stručne znanstvene i tehničke, građevinarstvo i prerađivačka industrija od ukupno 33%. "Grad puno radi na poboljšanju infrastrukture i uvjeta za svoje poduzetnike, te su upravo u toj namjeni osigurana sredstva u iznosu od 6 milijuna kuna i to 100% sufinancirana europskim novcem u poduzetničkoj zoni u Pojatnu, gdje se gradi kompletno nova prometnica koja će privući nove tvrtke i stvoriti nova radna mjesta", rekao je pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarski razvitak Grada Zaprešića Miljenko Šoštarić.

 

Šoštarić

Tvrtkama se na e-mail šalje bilten s podacima o opcijama financiranja.

Zadovoljni poduzetnici - duša grada
Zadovoljni poduzetnici duša su grada, a kako je biti poduzetnikom u Zaprešiću s iskustvom korištenja doprinosa iz EU fondovarekao je vlasnik tvrtke Mihaliček koji zapošljava 50 djelatnika s rastom prometa od 10 do 15 posto godišnje. "Na natječaj smo se prijavili jer su rasli i apetiti naše firme, razvijali smo nove poslove i dobivali ljude. Aplicirali smo za škarastu dizalicu i laserski stroj za ugradnju i obradu betona, a dobili smo 300.000 kuna nepovratnih sredstava, što je bilo 55% od naše investicije", rekao je Stjepan Mihaliček navodeći kako je takav oblik doprinosa za njih bio relevantan jer bi iznajmljivanje ili kupnja polovnih strojeva mogla biti nauštrb sigurnosti u radu.

Da bi se što više poduzetnika poticalo na mjere korištenja EU fondova u organizaciji Odsjeka za investicije i fondove EU poduzetnicima se na elektroničku adresu dostavlja bilten koji sadržava dostupne informacije o raznim mogućnostima financiranja, pa tako i mogućnosti financiranja iz fondova EU s ciljem razvijanja novih poslovnih ideja i poticanja konkurentnosti na domaćim i stranim tržištima, objašnjava Šoštarić.

 

33 milijuna

kuna ugovorenih sredstava od 2017. dosad u Zaprešiću je stiglo izvan gradskoga proračuna

Još jedan pozitivan primjer kao rezultat napora Grada jest i onaj iz tvrtke Optika kabel TV. "Jedan projekt prijavili smo 2015., a ticao se nabave servera za pružanje telekomunikacijskih usluga. Dvije godine kasnije smo ga potpisali, a radilo se o predujmu od 40%", rekao je Ivan Vrhovec. Osim ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, u posljednje tri godine mnogi projekti, na što su posebno ponosni, bili su orijentirani i na omogućavanje što boljih uvjeta školovanja.

Tako je energetska obnova Osnove škole Ljudevita Gaja ukupne vrijednosti od 5.843.917,61 kuna donijela uštedu energije za grijanje od 71,4% u odnosu na stanje prije obnove, a 50% od ukupnog iznosa financirano je iz EU fondova. S druge strane, iz Europskog socijalnog fonda projektom Znanje svima omogućena je socijalna integracija 22 učenika s teškoćama u procesu odgoja i obrazovanja, a da bi to bilo moguće bilo je potrebno osigurati stručno osposobljene pomoćnike u nastavi. Razdoblje provedbe je od 2017. do 2021. s ukupnom vrijednosti od 4 milijuna kuna i stopom sufinanciranja 85% prihvatljivih troškova. 

 

Vrhovec

Za nabavu servera za telekomunikacijske usluge iz EU smo dobili 40% predujma.

Kvalitetan i učinkovit sustav
Osim za poduzetnike, EU fondovi važni su i za ruralni razvoj, a Kristina Androlić iz Androlić konzaltinga održala je radionicu Predstavljanje mjera ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj" na kojoj su sudionicima predstavljene aktualne mogućnosti financiranja u okviru mjera ruralnog razvoja, a predstavljen im je i proces prijave putem AGRONET aplikacije. Na području županije neke aktivnosti su već usmjerene upravo na ruralni razvoj, a LAG Sava aplicirao je na 9,2 milijuna bespovratnih sredstava za četiri grada, od kojih je dio otpao i na Zaprešić, objašnjava predsjednik LAG-a Lovro Benčević.

"Mi smo mikro razina korištenja EU sredstava, a realizirali smo 12 projekata na našem području. Pritom smo se orijentirali malim poljoprivrednicima i na 10 jedinica lokalne samouprave i cilj nam je odrađivati projekte usmjerene na društvenu djelatnost", rekao je Benčević. 

 

Benčević

Realizirali smo 12 projekata, najviše za male poljoprivrednike.

Kao jedinica lokalne samouprave Grad Zaprešić želi uspostaviti kvalitetan i ekonomski učinkovit sustav prikupljanja komunalnog otpada upravo u skladu s načelima održivog razvoja i zaštite okoliša. Planirani rezultat projekta je povećanje prikupljenog komunalnog otpada za 4% do 2020. godine, a upravo u tom smjeru ide Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.700.000, kuna od čega je čak 85% iznosa za nabavku 3000 spremnika za selektivno prikupljanje otpada sufinancirano iz EU fondova. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve