Zapovjedni brod američke Šeste flote na redovnom održavanju u Lencu, a stiže ih još

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zapovjedni brod američke Šeste flote "USS Mount Whitney", na kojem je tristotinjak članova posade, jučer je doplovio pred Rijeku. Brodogradilište Viktor Lenac gotovo da je postalo njihova uobičajena remontna baza, a ovog puta Amerikanci će se zadržati oko mjesec i pol dana, koliko je predviđeno da će trajati radovi na ovom ratnom brodu.

Kako doznaje Novi list iz Lenca, u pitanju je klasično održavanje, s fokusom na pogonske grupe i propulziju, kao i električne sustave broda. Zanimljivo je da brod ovog puta neće u dok, već će se svi zahvati obaviti dok je USS Mount Whitney na vezu.

U ovom remontnom brodogradilištu očekuju da bi do ljeta mogli dobiti poslove na još jedan do dva broda Šeste flote, za koja imaju najave da bi trebali biti objavljeni natječaji, a svakako će u 'niskom startu' čekati natječaj za novi veliki posao na upgradingu i modernizaciji USS Mount Whitneyja, koji Amerikanci planiraju za kraj ove odnosno početkom 2020. godine.

Takvi veliki poslovi, kao dobra suradnja s Američkom ratnom mornaricom, nešto je što Lencu nosi financijsku stabilnost. To se, uostalom, pokazalo i na rezultatima poslovanja za 2017. godinu u kojoj je odrađen zadnji veliki upgrading ovog zapovjednog broda Šeste flote. U škveru u Martinšćici te su se godine pohvalili rekordnom dobiti od 37 milijuna kuna.

Rezultati za prošlu godinu, prema dosad iskazanom 'saldu' za prvih devet mjeseci, posve su druga priča jer je do konca rujna Lenac upisivao gubitak od 11,9 milijuna kuna. Premda su imali relativno dobru zaposlenost s remontima, pad tržišnih cijena uslijed sve žešće konkurencije turskih brodogradilišta nešto je što Lenac sve teže podnosi, a što se u godinama, kada izostanu veliki financijski projekti i poslovi, kao što su to preinake ili upgrading američkog zapovjednog broda, itekako osjeti i okrene u minus. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve