Zaba pripremila novac kojim će HT-u platiti upravljanje Optimom

Autor: Bernard Ivezić , 27. kolovoz 2014. u 22:01
Vlasnička struktura Optime sada se vidi jedino kad se zbroje OPTE-R-A i OPTE-R-B dionica/ D. Urukalović/PIXSELL

Posrijedi je pretvaranje dijela duga u temeljni kapital, i to dijela kojim će Zaba namiriti HT za upravljanje Optimom.

Nakon što je Hrvatski telekom (HT) prije nešto više od mjesec dana preuzeo upravljanje Optima telekomom, kao rezultat uspješno zaključene predstečajne nagodbe svog najvećeg konkurenta u fiksnim telekomunikacijama, Zagrebačka banka, koja je najveći pojedinačni vjerovnik i partner HT-a u tom poslu, počela je ispunjavati financijske obveze prema HT-u.

Optima telekom u srijedu je obavijestio SKDD i Zagrebačku burzu da je povećao temeljni kapital za 68,9 milijuna kuna, na 632,7 milijuna kuna. Neslužbeno od izvora bliskih Optimi doznajemo da je riječ o pretvaranju dijela duga u temeljni kapital, i to dijela duga kojim će Zaba namiriti HT za usluge upravljanja Optimom u iduće četiri godine. Prema predstečajnoj nagodbi, Zaba će HT namiriti kroz MCL (Mandatory convertible Loan), odnosno dugoročni hibridni financijski instrument izražen u kunama.I dok u HT-u očekuju da će MCL na kraju vrijediti 20 posto udjela u Optimi, te da će se zatim taj udio unosno prodati u paketu s udjelom koji posjeduje Zaba, početak priprema za taj scenarij odrađen je ovom dokapitalizacijom.

Optima telekom sada ima dvije dionice. Uz postojeću OPTE-R-A na Zagrebačkoj burzi uskoro će se pojaviti i OPTE-R-B dionica. Neslužbeno iz Optime doznajemo da se za novu dionicu priprema kotacija.Ono što je, pak, vidljivo već danas jest da se prava vlasnička struktura Optima telekoma više ne može iščitavati samo iz dionice OPTE-R-A, već se ona mora zbrojiti s novom B dionicom da bi se dobila prava vlasnička slika. Prema SKDD-u, u OPTE-R-A dionici najveći pojedinačni dioničar Optime i dalje je Matija Martić. Najveći pojedinačni dioničar OPTE-R-B dionice je Zagrebačka banka, koja je predstečajnom nagodbom postala vlasnik ukupno 45,45 posto Optime.

Komentirajte prvi

New Report

Close