Vjetar u jedra ACI-ja: Prihodi dosegli 216 milijuna kuna, završena najveća investicija u povijesti

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2019. u 15:26
FOTO: Press

ACI je objavio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2018.g. Trend rasta prihoda nastavio se i u 2018.g.: ukupni prihodi porasli su za 7% u odnosu na 2017.g. i iznose 216 milijuna kuna, dok su poslovni prihodi porasli su za 11% i iznose 211 milijuna kuna.

Prihod je u rastu u gotovo svim marinama. Dobit Društva također je porasla za visokih 54 % na 38,4 milijuna kuna, dok je EBITDA povećana za 22% i iznosi 93,9 milijuna kuna.

Završen je i najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti ACI-ja: u ožujku je za novu ACI marinu Rovinj ishođena uporabna dozvola. Radi se o projektu u koji je uloženo preko 150 milijuna kuna, a ukratko se može opisati u 4 riječi: ljepota, luksuz, inovativna rješenja i sigurnost. Kategorizacija marine upravo je u tijeku. Očekuje se visokih pet sidara koja klijentima jamče ispunjavanje najviše razine kvalitete u pogledu niza posebnih uvjeta i visokih standarda opremljenosti i izgleda prostora u kojima se djelatnost obavlja, načina na koji se usluge pružaju, sadržaja koji marina nudi te u konačnici i u pogledu primjene načela zaštite okoliša u svakodnevnom poslovanju. Marina raspolaže sa 1.400 m2 komercijalnih prostora, a posebna briga vođena je da se u te prostore uvede ponuda usluga na visokoj razini: ugostiteljskih sadržaja, restorana i caffe – lounge bara, trgovina mješovitom robom, wellness, trgovine svjetski poznatih robnih marki, predstavništva renomiranih prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter agencije, servisni centar za plovila itd. Opremljena je Wi Fi sustavom najnovije generacije, a luksuznim plovilima sigurnost daje i najmoderniji sustav video nadzora te kontrole pristupa. Posebna briga uložena je u zaštitu okoliša i održanje čistoće morskog okoliša, prilikom izgradnje korišteni su konstrukcijski materijali i energetski sustavi koji osiguravaju maksimalnu energetsku učinkovitost, a primijenjene su i sve prednosti LED rasvjetne tehnologije i upravljanja rasvjetom. Službeno otvaranje marine biti će koncem travnja.

Modernizacija poslovanja koju Društvo intenzivno provodi posljednjih nekoliko godina prvenstveno je usmjerena ka podizanju kvalitete usluge, privlačenju nove klijentele te istraživanju tržišnih potencijala Jadrana. Povrh tri ISO certifikata za kvalitetu, okoliš i energiju, ACI je upravo ishodio i četvrti – ISO 27001:2013  standard za informacijsku sigurnost. Društvo je u 2018. po prvi puta objavilo vlastiti časopis ACI No1, i to u tiskanom i digitalnom obliku. Radi se o magazinu u četverojezičnom luksuznom izdanju koje na jednome mjestu objedinjuje katalog ACI marina, informacije za nautičare te ekskluzivne reportaže i lifestyle teme, a upravo je iz tiska izašlo i izdanje za 2019.g.  ACI postiže odlične rezultate i na području digitalnog poslovanja s vlastitim sustavom rezervacija. Od prošle sezone nautičarima je na raspolaganju i ACI mobilna aplikacija koja omogućava jednostavan i brz pristup informacijama i rezervaciji veza. ACI već treću godinu primjenjuje sustav digitalnih uplovljavanja uz pomoć posebne aplikacije i uređaja koje koriste mornari, a u tijeku je izrada i GIS sustava vezova svih marina.

S obzirom na stabilan rast, 2018. godinu obilježilo je i niz istraživanja tržišta i razvojnih potencijala Društva  slijedom čega je odlučeno krenuti u razvoj novih proizvoda i usluga, što će doprinijeti diverzifikaciji poslovanja Društva. Jedan od takvih je i realizacija projekta ACI Yachting akademije. U tom cilju, ACI s posebnim zadovoljstvom najavljuje suradnju s Nautor Swan-om, jednim od najpoznatijih svjetskih brandova u svijetu nautike i sinonimu za izvrsnost i luksuz. Poslovna suradnja obuhvaća kupnju šest ClubSwan36 jedrilica koje će biti na raspolaganju ACI-jevim klijentima te niz marketinških aktivnosti usmjerenih kreiranju prepoznatljivog imidža, organizaciju regata, međusobnu promociju i kreiranje turističkog proizvoda usmjerenog na podizanje kvalitete usluge ACI-ja i imidža RH kao vodeće svjetske nautičke destinacije. Konačno, projektom se ACI vraća svojim korijenima – popularizaciji jedrenja kroz organizaciju natjecateljskih i rekreativnih regata i team building-a.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Naravno da bi privatni vlasnik drugčije i bolje upravlja. Marina Frapa od prvog dana stvara dobit, dok su ovi iz ACI-ja sami sebi, cijelo vrijeme, bila svrha. A toliko su marina naslijedili još iz socijalizma. Da su izgradnju svih tih marina morali sami financirati nosili bi gaće na štapu.

Da privatnik ima ACI prihodi bi prešli milijardu. Da država upravlja marinama nije poznato u zapadnoj civilizaciji.

New Report

Close