Više od 200 znanstvenika i rektori sveučilišta peticijom pokreću kampanju za očuvanje Uljanika

Foto: Dusko Marusic /PIXSELL Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

"Inicijativa znanost za brodogradnju" pokrenuta je od 18. ožujka, a otvorenim pismom svi relevantni fakulteti i ustanove Vladi daju potporu i nude pomoć u traženju rješenja za stavljanje brodogradnje na zdrave noge.

Podršku Vladi u očuvanju proizvodnje u Uljaniku i 3. maju kroz akciju "Inicijativa znanost za brodogradnju" stiže iz znanstvene i stručne javnosti. Kao reakcija na kritičan trenutak u suradnji nekoliko profesora pokrenuta je peticija, a prema riječima Vedrana Slapničara, profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, od 18. ožujka ima više od 200 potpisnika, među kojima su i rektori sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri, te zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, a podršku je dao i splitski fakultet FESB.

U otvorenom pismu Vladi profesori i stručnjaci ističu da je održanje brodogradnje kao pokretača aktivnosti kontrole mora i podmorja, istraživanja, eksploatacija i prijevoza energenta strateški cilj svake države, te je potrebno sačuvati jezgru znanja i potencijala za nove tehnološke pomake.

"Ovim putem znanstveno-stručna zajednica koju čine sve relevantne znanstveno-stručne ustanove, akademske zajednice, simpoziji, fakulteti, instituti i odbori pružaju podršku državi da se hrvatska brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije postave na zdrave osnove. Znanost može i mora pomoći realnom sektoru kroz doprinos inovacijama, razvoju tehnologija, pozicioniranje na tržištima novih niša, te afirmativnom sagledavanju prosperiteta brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije kao propulzivnih i progresivnih grana razvoja sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske na sceni globalnog gospodarstva. Brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije su interesno tržište za male i srednje dobavljače roba i usluga koji putem brodogradnje izvoze svoj proizvod na svjetsko tržište.

Shodno tome nudimo pomoć Vladi RH i svim sudionicima koji donose ovu važnu odluku o opstojnosti brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije, njenom restrukturiranju i novim putevima po uzoru na vodeće nacije Europske zajednice", ističu među ostalim znanstvenici u otvorenom pismu Vladi.

Komentari (19)
 • All
  All 23:09 25.3.2019.

  mjanko5


  Pa to Vam je vrlo jednostavno, gospodo profešuri, ne rabi Van peticija … samo ruke va vlastite žepe i dajte ljudima za plaće … njih ionako nije briga za ostalo, samo za plaće jin rabi … i tako iz miseca u misec … dakle, da za plaće, samo ruke va vaše žepe, ne moje ….

  Ti novce sparas za uhljebe ? :)

 • Ledica
  Ledica 22:41 25.3.2019.

  Propali im kooperantski poslovi.
  Kome će sad pisati stručne analize , studije ,razna mišljenja i savjete kojima su na znanstvenoj osnovi godinama davali i svoj skromni doprinos u održavanju na životu brodograđevne industrije.?

 • mjanko5
  mjanko5 15:17 25.3.2019.

  Pa to Vam je vrlo jednostavno, gospodo profešuri, ne rabi Van peticija … samo ruke va vlastite žepe i dajte ljudima za plaće … njih ionako nije briga za ostalo, samo za plaće jin rabi … i tako iz miseca u misec … dakle, da za plaće, samo ruke va vaše žepe, ne moje ….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve