Veteran Adris grupe Branko Zec napušta Antu Vlahovića

Autor: Danijela Jozić/VLM , 18. lipanj 2013. u 15:56
Branko Zec cijelu je karijeru proveo u Adrisu i bio desna ruka Anti Vlahoviću u borbi protiv multinacionalki/PIXSELL

Zbog pravila Zagrebačke burze u Rovinju nisu htjeli komentirati odlazak Branka Zeca, kao ni hoće li ga netko naslijediti u Upravi ili ona postaje dvočlana.

Branko Zec, član Uprave i četvrti po redu dioničar Adris grupe, napušta tu kompaniju. Iako bi to formalno trebalo biti riješeno na današnjoj skupštini dioničara, doznajemo da je dogovor već postignut i Branko Zec prestaje biti član Uprave od 1. srpnja.

Ovaj Adrisov 'veteran' i dugogodišnji bliski suradnik Ante Vlahovića, predsjednika Uprave i najvećeg dioničara Adrisa, pritom ostaje suvlasnik kompanije. O razlozima odlaska Branka Zeca u ponedjeljak u Rovinju nismo uspjeli dobiti više informacija. "U skladu s pravilima, sve važne informacije obvezni smo objavljivati na burzi. Novih činjenica nema. Bude li ih, izvijestit ćemo o tome regulatorne institucije i javnost", poručili su nam iz Adris grupe. Ostali smo tako i bez odgovora na pitanje hoće li Uprava postati dvočlana (u njoj su još Ante Vlahović i Plinio Cuccurin) ili će netko novi biti imenovan na dosadašnju poziciju Branka Zeca. Da dolazi do promjena na čelu kompanije, vidi se iz poziva za današnju skupštinu jer je u planu i izmjena statuta Adris grupe upravo oko broja članova Uprave. Prema predloženim izmjenama statuta, predsjednik Uprave će moći smanjiti ili povećati broj njezinih članova.

Branko Zec je inače financijaš, koji je čitavu svoju karijeru odradio u Adris grupi i Tvornici duhana Rovinj (TDR). Zec je de facto jedan od Vlahovićevih 'prvoboraca' u obrani njezinog vlasništva (pretežito u rukama malih dioničara), kao i u otporu koji je kompanija pokazala prema multinacionalkama. Prema aktualnim podacima Središnjeg klirinškog depozitorija, na listi najvećih dioničara redovnih dionica Adris grupe (povlaštene su sve na skrbničkim računima) Ante Vlahović ima 20,39 posto vlasništva ili 1,96 milijuna dionica. Drugi je dioničar Plinio Cuccurin sa 12,91 posto ili 1,24 milijuna dionica. Treći je skriven iza skrbničkog računa u Zagrebačkoj banci (11,6 posto ili 1,1 milijun dionica). Branko Zec je četvrti i ima 6,15 posto ili  591.360 dionica.

Njegov paket trenutno, prema cijeni dionice na Zagrebačkoj burzi (330 kuna), ima tržišnu vrijednost od 195 milijuna kuna. No, to nije pravi orijentir vrijednosti zbog višegodišnjeg potonuća tržišta kapitala. Adrisove dionice zbog snažnog profita kompanije sigurno imaju puno veći potencijal. Branko Zec prošle je jeseni, kad je Ivica Mudrinić izabran za predsjednika HUP-a, izabran za člana Izvršnog odbora tog udruženja. Hoće li zadržati tu funkciju i dalje, nije nam poznato. Inače, prije dvije godine iz Uprave Adrisa otišao je Želimir Vukina. Nitko nije imenovan na njegovo mjesto. Isto je bilo i nekoliko godina ranije, kad je Upravu napustio Tomislav Budin koji je sad u Nadzornom odboru.

Adris grupa je, inače, lani ostvarila prihod od 2,9 milijardi kuna uz neto dobit od 506 milijuna kuna. Lanjsko poslovanje je i jedna od točaka dnevnog reda današnje skupštine, kao i odluka o dividendi (predloženo je sedam kuna po dionici). Izvrstan Adrisov rezultat ipak je pred izazovima u idućem razdoblju, nakon ulaska u Europsku uniju. TDR će biti suočen s višim carinama na važnim izvoznim tržištima Cefte. Istodobno će nastaviti rasti trošarine koje paralelno prati pad kupovne moći. Inače, prije nekoliko mjeseci s čelne je pozicije TDR-a nakon sedam godina provedenih u kompaniji otišao Davor Tomašković. Na njegovo je mjesto došao Mato Zadro, bivši član Izvršnoga odbora francuske Lactalis grupe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close