Usred turističke sezone stjuardese i piloti Croatia Airlinesa idu u štrajk

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2017. u 08:23
Foto: Borna Filić / Pixsell

Razlog štrajka je novi kolektivni ugovor o kojem nije postignut dogovor između poslodavca i sindikata.

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili su upravi hrvatske nacionalne aviokompanije da će sljedećeg utorka 8. kolovoza stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihova zahtjeva – sklapanja kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu koji su poslodavcu predali još 6. travnja ove godine.

Kako piše Večernji list, prijašnji kolektivni ugovor u Croatia Airlinesu vrijedio je do 31. prosinca prošle godine, a socijalni partneri dosad se nisu mogli dogovoriti o novom. Mirenje je bilo neuspješno i tako su se ispunili zakonski uvjeti da sindikati mogu organizirati štrajk. Sredinom lipnja na Skupštini ORCA-e odlučeno je da se ide u tu industrijsku akciju, a sad je poznat i datum kad će ona biti poduzeta. Ispod standarda U ORCA-i kažu da oni učinili sve što su mogli da se spor oko kolektivnog ugovora riješi prije turističke sezone, no tvrde da je uprava odgovorna za to jer nije pristajala na pregovore o novom kolektivnom ugovoru, nego im je nudila primjenu starog do daljnjeg.

Sindikatima je to bilo neprihvatljivo, kako objašnjavaju, jer je kolektivni ugovor iz 2013., koji je bio sklopljen nakon štrajka i u vrijeme restrukturiranja CA, bio ispod standarda. U ORCA-i objašnjavaju da im je jedna od najvažnijih stavki u kolektivnom ugovoru koji su predložili upravi regulacija radnog vremena. Tvrde da se rade česte izmjene rasporeda rada zbog čega letačko osoblje i aviomehaničari nemaju dovoljno vremena za odmor. Tvrde i da nema dovoljno letačkog osoblja da se organiziraju letovi, a traže i da članovi kabinskog osoblja koji su zaposleni na određeno vrijeme dobiju stalni posao. Kao primjer navode letačko osoblje koje u bazi u Zagrebu nakon radnog dana koji je trajao 12 sati ima pravo na odmor od 12 sati.

Njihov je zahtjev da taj odmor bude 24 sata. Što se tiče plaća, u ORCA-i traže da se one vrate na razinu prije nego su srezane 2013., a to bi na primjeru kabinskog osoblja značilo povećanje osnovne plaće za 10 posto, na oko 5000 kuna. U ORCA-i kažu da im je žao putnika koji će ni krivi ni dužni ispaštati zbog njihova štrajka, no poručuju da je za to odgovorna uprava s kojom se, kako kažu, ne može razgovarati. A u upravi Croatia Airlinesa kažu da će zatražiti sudsku zabranu štrajka i da je pitanje hoće li štrajk uopće imati odaziv među radnicima. U Croatia Airlinesu kažu da su sindikati u predloženom kolektivnom ugovoru naveli 150 zahtjeva čije bi ispunjenje kompaniju na godišnjoj razini stajalo 50 milijuna kuna. Tvrde da sindikati traže da se letačkom osoblju plaća sektorski dodatak od 10 eura za svaki let. To im je neprihvatljivo jer ionako dobivaju, navode u CA, dnevnice.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto ih već jedanput ne prodate?!?!?! I njih i sve kao što su Petrokemija, kojekakve tekstilne tvrtke i slično…

New Report

Close