Upravni sud poništio upravno rješenje za predstečajni postupak Nexe grupe

Autor: Suzana Varošanec , 29. rujan 2014. u 16:28
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Upravni sud je navodno poništio upravno rješenje za predstečajni postupak Nexe grupe, neslužbeno doznajemo.

Upravni sud je navodno poništio upravno rješenje za predstečajni postupak Nexe grupe, neslužbeno doznajemo. Prema našim izvorima, dva nezadovoljna vjerovnika s postupkom dok je još bio u upravnoj fazi, konkretno RBA i Zagrebačka banaka uspjele su dobiti taj vrući predmet na Upravnom sudu. Riječ je o poništaju vezanom uz upravnu fazu koja se vodila prije sudske, pa upravno sudstvo vraća nazad Financijskoj agenciji na takozvani ponovni postupak jedan doista zvučni i veliki predmet, iako sama Fina sad više niti nema manevarski prostor da bi postupila po takvoj odluci, i to zato što je nagodba već potvrđena na sudu. 

To je prvi takav slučaj, barem koliko je poznato, da akti koji su doneseni u upravnom postupku pred Finom i Ministarstvom financija nisu izdržali provjeru u nadležnosti upravnog sudovanja, a s time se otvaraju različita pitanja, među njima i ono ključno što to zapravo znači, odnosno  hoće li opstati pravomoćno sklopljena sudska nagodba. 

Inače, dvojbe koje u praksi tek mogu doći na red i u nekim drugim otvorenim slučajevima posljedica su dvostrukih sudskih nadležnosti, pa i spleta okolnosti. U konkretnom je slučaju još prije više mjeseci potvrđena na Trgovačkom sudu predstečajna nagodba za navedenoga dužnika, dok je Upravni sud naknadno poništio Finino rješenje o izglasanom planu, čime je stvorena podloga, neka vrst plodnoga tla i za nove tužbe koje bi mogle uslijediti, što ovisi o vjerovnicima, i za poništaj sudske nagodbe. Utoliko nova odluka nema izravnog učinka za samu nagodbu, no može utjecati i trenutačno predstavlja faktor velike neizvjesnosti. 

Poslovni dnevnik kontaktirao je Ivana Ergovića koji kaže da nema nikakvih saznanja o tome.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Posljedicno ovoj odluci nazire se mogucnost posredne revizije jos nekih nedvojbeno kriminalno provedenih predstecajnih nagodbi koje su u provedbi imale naklonost i zastitu malog zgobavog iz jedne agencije i dream teama iz druge…

Mali je jos tu, ali je drugi dio akipe napustio teren, tako da bi moglo doci do zanimljivih odluka i posljedica…

Siguran sam da i akteri iz nekih drugih predstecajnih ista desavanja prate sa velikom pozornoscu…[emo_zloban]

New Report

Close