Uljanik plovidba riješila dug klupskim kreditom

Autor: Marija Brnić , 03. kolovoz 2016. u 22:00
Refinancira li obveze vezane za kupnju brodova za rasute terete/G. Kovačić/VLM/PIXSELL

Zaključili ugovor od 39 milijuna USD sa Zagrebačkom bankom i HBOR-om.

Uljanik plovidba još jednim ugovorom o klupskom kreditu završila je postupak restrukturiranja svog kreditnog duga. Direktor tog pulskog brodara Dragutin Pavletić objavio je na Zagrebačkoj burzi o zaključenju ugovora od 39 milijuna USD sa Zagrebačkom bankom i HBOR-om, a kojim će se refinancirati obveze vezane uz kupnju brodova za rasute terete Veruda i Stoja, sagrađenih u Uljaniku 2011. i 2012.

Sredstvima kredita ugovorenog na rok od 10 godina u cijelosti će se isplatiti postojeće kreditore tih brodova – Zagrebačka banka, ABN-AMRO i Credit Suisse. Prošle godine, pak, istarski je brodar zaključio ugovore o refinanciranju u visini od gotovo 150 milijuna dolara, sa Zabom, PBZ-om i RBA/HBOR-om u ukupnom iznosu od 63 milijuna dolara te sa Sindikatom inobanaka predvođenih s Credit Suisse Bank na iznos od 86 milijuna USD.

Tim su potezima osigurali predah u pokrivanju obveza zbog ulaganja u flotu u vrijeme početka krize, koja brodarsko tržište još teško pogađa i padom prometa i vozarina.  Negativan utjecaj povijesno niskih vozarina u prijevozu rasutih tereta u pulskoj tvrtki nadoknađuju povoljnijim uvjetima u segmentu prijevoza nafte i naftnih prerađevina.

Zanimljiva je iz izvješća o poslovanju u prvih šest mjeseci informacija Uprave da je na razini grupacije, koja uključuje i njezinu tvrtku Real u Puli te Grupaciju United Shipping Services One u Liberiji, da je poslovanje u 2016. obilježeno blagim oporavkom, i to baš u prijevozi rasutih tereta, dok je u tankerskom sektoru došlo do pada vozarina.  Ostvareni konsolidirani prihodi od prodaje u prvih su pola godine dosegnuli 95 mil. kuna, no to je pad u odnosu na 112,6 mil. ostvarenih u istom lanjskom razdoblju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close