Tvornica ulja Čepin i dalje u blokadi, Vrkić podnio ostavku

Autor: Marija Ljubičić,VLM , 15. srpanj 2012. u 22:00

Upućeni smatraju kako razvoj situacije ide na ruku Marku Pipuniću koji bi mogao kupiti uljaru

IPK Tvornica ulja Čepin opet je blokirana, a Ivica Vrkić, generalni direktor koji je prije četiri mjeseca zamrznuo mirovinu da bi se prihvatio spašavanja ove tvornice koja godinama pleše između stečaja i pokušaja privatizacije, u četvrtak je podnio neopozivu ostavku. Time započinje novi krug neizvjesnosti za 200 radnika i pitanje hoće li uljara napokon biti privatizirana.

‘Mazanje očiju’
Naime, dok su dolaskom Vrkića na čelo uljare jedni vjerovali da će se ipak dogoditi pozitivni pomaci u pokušaju spašavanja te tvornice, drugi su odmahivali rukom govoreći da se radi o još jednoj etapi “mazanja očiju i poslovanja ispod stola” prije no što politika uljaru prepusti u ruke nekom privatniku. Prvi razlog koji je stvorio duboku sumnju, pogotovo među poduzetnicima i menadžerima iz privatnog sektora, je bio zadržavanje Stjepana Komara visoko u upravljačkoj strukturi.Naime, Komar je godinama bio generalni direktor pod čijim je upravljanjem uljara dodatno potonula. Dolaskom Vrkića na čelo, s pozicije generalnog direktora premješten je na mjesto izvršnog direktora. Na pitanje zašto, političari su dali uobičajeno objašnjenje: “u uljari je morao ostati netko tko je upućen u poslovanje da ne bi bilo zastoja u proizvodnji i vođenju tvrtke”. No, radnici kažu da su Vrkića u ova četiri mjeseca vrlo malo viđali, a da je Komar i dalje upravljao uljarom, odnosno, da nije bilo nikakve bitne promjene. Podsjetimo, Vrkić je bio direktor Agencije za promet nekretninama, HRT-a, Glasa Slavonije i Belja, a na poziciju generalnog direktora uljare došao je 15. ožujka ove godine na prijedlog Radimira Čačića, prvog potpredsjednika Vlade.

Strpljivi Pipunić
Svoj dolazak, Vrkić je navodno uvjetovao odustajanjem Zagrebačke banke da prisilno naplati oko 150 milijuna kuna dospjelih potraživanja te da odblokira račun uljare dok se ne pokrene proizvodnja i ne pronađe kupac, na što je Zagrebačka banka na čelu s Franjom Lukovićem pristala.Tportal.hr navodi kako je Zaba odlučila ponovno blokirati uljaru jer je prije tri tjedna Uprava uljare donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala s 310 na 130 milijuna kuna. No, ostaje nepoznanica zašto bi Uprava to odlučila ako je logično da će time povećati rizik naplate dugovanja Zagrebačkoj banci i time ponovno izazvati blokadu računa.Što se zapravo dogodilo zbog čega je Vrkić odlučio podnijeti neopozivu ostavku, nismo uspjeli doznati. No, kako doznajemo od upućenih izvora sada bi Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe, koji slovi kao strpljiv igrač koji čeka svoju priliku, napokon mogao doći do vlasništva nad ovom tvornicom.

Otplata duga

Samo uslužna proizvodnja
Problemi s otplatom duga Zagrebačkoj banci i blokadom računa uljare traju godinama, a uljara svo to vrijeme posluje s gubicima. Zato nema novca za sirovinu pa ne proizvodi ni vlastiti brend Čepinsko ulje već ulje uslužno proizvodi za Zvijezdu, Granolio i Žito. Kako je cijena uslužne proizvodnje niska, prihodi rapidno padaju a gubici se gomilaju. Neto gubitak u 2011. iznosio je 3,9 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close