Tužbu protiv Agrokora pokrenuo i fond u SAD-u

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2017. u 14:24
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kao i ruska banka, i američki fond još nepoznatog imena tuži koncern zbog lažnog prikazivanja poslovanja, za što treba odgovarati I. Todorić.

Nakon što je ruski Sberbank podigao kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima se Rusi žele naplatiti za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u. Na sud u New Yorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je sudjelovao u kreditiranju koncerna u vrijeme Ivice Todorića.

"Dokumentacija je predana, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja, potvrdio nam je jedan od sudionika bliskih procesu. Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvijek I. Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovarat će i Todorić",  objašnjava za Večernji list jedan pravnik.

 Ime fonda koji je podnio tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, no ionako je u financiranju Agrokora u vrijeme Todorića sudjelovao velik broj, prije svega rizičnih, ali i mirovinskih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Od ukupnog broja fondova koji su financirali Agrokor u vrijeme Todorića, njih oko tri četvrtine, gleda li se količina obveznica, prihvatilo je lex Agrokor i sudjelovalo s bankama u novom kreditu vrijednom 480 milijuna eura po tzv. roll up modelu. Taj im model osigurava siguran povrat novca koji je prije dan koncernu, u istom iznosu u kojem su sudjelovali u novom kreditu. Za Agrokor to znači da će im sigurno morati isplatiti oko milijardu eura. Bilo je pretpostaviti da će se oni koji nisu željeli sudjelovati u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vrijeme bivše uprave. No, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države.

Sberbank, prema tumačenju nekih pravnika, već ide u tom smjeru.
 

Komentari (10)
Pogledajte sve

Zašto nitko ne spominje tehnomenedžere bivše komunističke države smrdislavije.Taj lik pripada tom društvu.Neki su proljevali krv za Hrvatsku dok su ovakvi privatizirali,pretvarali,pljačkali.Rezime ja takav da smo postali robovi OTP,SBER,NEPOZNATIH FONDOVA i drugih.Sve uz pomoć kurvinih poltkriminalaca, svih boja i profila.


A kako se nazivaju oni što lažiraju izvješća i pumpaju bilance. Ima li neki drugi hrvatski naziv da ga onda rabimo ovdje umjesto kriminala.?

Manager godine ili uzorni gospodarstvenik.

Romel, 11.09.2017. u 08:07
Nakon što je ruski Sberbank podigao kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima se Rusi žele naplatiti za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u.

Opet će za nas biti osnovan nekakav specijalni međunarodni sud.


Kriminalci?

A kad se zajedno s njime investiralo onda je bio genijalac?

Todorić i nitko od Todorica nije kriv dok mu se sudskim postupkom pravomoćno to i ne dokaze. Tako je to u uredjenim društvima i državama.


Koje izvrtanje teza!l Dokaza ima za 6 doživotnih i da pravosuđe funkcionira već bi gulio 1. kaznu!

New Report

Close